Crna hronika

Raspisana potjernica za Ananijem Nikićem

Crnogorske vlasti raspisale su potjernicu za Ananijem Ninom Nikićem, prevodiocem DF-a, zbog sumnje da je bio dio logističke mreže koja je za 16. oktobar prošle godine pripremala terorističke napade u Podgorici. Za Ananija Nikića istražitelji su se zainteresovali nakon što je bivši srpski obavještajac Slavko Nikić tvrdio da mu je nudio da bude jedan od ključnih organizatora grupe koja je trebalo da ,,izazove haos u Crnoj Gori“.
Raspisana potjernica za Ananijem Nikićem
Portal AnalitikaIzvor

Prema ispovijesti Slavka Nikića, u proljeće prošle godine Ananije Nino Nikić je došao kod njega u društvu čovjeka koji se predstavljao da je agent ruske obavještajne službe FSB i tražio da „odradi“ posao za „prijatelje iz Rusije“. Organizatori Istražitelji sumnjaju da je riječ o Vladimiru Popovu (36), za kojim je Interpol Podgorica raspisao potjernicu. Osim Popova, crnogorske vlasti traže i Eduarda Širokova (Šišmakov) (45), pripadnika vojne bezbjednosne službe GRU, za koje se vjeruje da su glavni organizatori grupe koja je trebalo da izazove krvoproliće 16. oktobra.  Prema informacijama crnogorskih istražitelja, Nikić je Crnu Goru napustio još 9. novembra prošle godine, a operativni podaci ukazuju da se nalazi na teritoriji Rusije. Poslije tri mjeseca, tačnije 7. februara, uhapšen je Mihailo Čađenović, vozač Demokratskog fronta, dok su pod lupom istražitelja i lideri DF-a Milan Knežević i Andrija Mandić. Oni su pred glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem negirali krivična djela i tvrdili da je „proces montiran“. Tužilac Katnić najavio je gostujući u emisiji ,,Živa istina“ da će optužnica za pokušaj terorističkih napada na dan parlamentarnih izbora prošle godine biti gotova do 15. aprila. Specijalno tužilaštvo tražilo je od kolega iz Srbije izručenje dvojice njihovih državljana Nemanje Ristića i Predraga Bogićevića.

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odbio molbu za izručenje Ristića Crnoj Gori. Odluke sudova Iz te institucije ocijenili su da je prvostepeni sud pravilno odbio kao neosnovanu molbu Crne Gore za izručenje Ristića, kada je zaključio da nijesu ispunjeni uslovi za njegovo izručenje na osnovu činjeničnog stanja koje proizilazi iz naredbe Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore.

Radnje za koje se Ristić tereti, kao i mjesta gdje je radio, nalaze se na teritoriji Srbije, a ugovorom Srbije i Crne Gore od 29. maja 2009. godine propisano je da se neće odobriti izručenje lica kada je djelo zbog koga se traži izručenje izvršeno na teritoriji zamoljene države – navedeno je u saopštenju suda. Bogićević čeka odluku Specijalnog suda o izručenju. Viši sud u Kragujevcu oglasio se nenadležnim za odlučivanje o molbi Crne Gore za izručenje srpskog državljanina Predraga Bogićevića, koji je optužen za pripremanje više terorističkih napada na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine.

Pod istragom Specijalnog tužilaštva za sada je 25 osoba zbog sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.  Zbog učešća u pripremanju terorističkih napada u pritvoru su: Bratislav Dikić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević, Aleksandar Čurović, Nikola Đurić, Siniša Ćetković, Dejan Stanojević i Ivica Matić. Mirko Velimirović uslovno je osuđen, dok je Aleksandru Sinđeliću dodijeljen status svjedoka saradnika. 

Pobjeda

Portal Analitika