Politika

Darmanović: Dobili garancije Senata za ratifikaciju

Crna Gora je dobila garancije da će Senat Sjedinjenih Američkih Država ratifikovati Protokol o pristupanju NATO-u i očekujemo da ćemo postati punopravna članica na samitu krajem maja, kazao je, za Rojters, crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.
Darmanović: Dobili garancije Senata za ratifikaciju
Portal AnalitikaIzvor

U intervjuu za Rojters, Darmanović je odbacio spekulacije da američki Senat neće ratifikovati Protokol jer administracija Donalda Trampa želi da poboljša odnose sa Rusijom.

On je kazao da je Crna Gora dobila garancije i predstavnika rebublikanaca i predstavnika demokrata u Senatu "da će se protokol ratifikovati 100 odsto".

"Razumijemo da predsjednik Tramp želi da napravi određene pomake u odnosima sa Rusijom, posebno u borbi protiv terorizma, ali ne vidimo znake žrtvovanja osnovnih američkih nacionalnih interesa", kazao je Darmanović, koji je bio ambasador Crne Gore u Vašingtonu od 2010. do 2016.

Dvadesetčetiri NATO članice su do sada ratifikovale sporazum o učlanjenju Crne Gore, podsjeća Rojters.

"To treba da urade još SAD, Španija, Kanada i Holandija, koje nijesu zbog proceduralnih razloga", naveo je Darmanović.

Naredni NATO samit se održava 24. i 25. maja u Briselu.

"Očekujemo da budemo primljeni u NATO na narednom samitu krajem maja. Realno je očekivati da se sve procedure do tada završe", kazao je Darmanović za britansku agenciju.

Rojters navodi da se Moskva protivi širenju NATO-a na Zapadnom Balkanu i podsjeća da su crnogorske vlasti prošle nedjelje saopštile da posjeduju dokaze da su državne strukture Rusije umiješane u plan da se zbaci Vlada na dan parlamentarnih izbora u oktobru prošle godine, kako bi se spriječilo učlanjenje Crne Gore u NATO, što Kremlj demantuje.

Upitan šta je moglo motivisati Rusiju da zbaci crnogorsku Vladu, Darmanović je kazao da Rusija ne želi da cijeli Jadran i Mediteran bude pod NATO štitom, ali, kako je naveo, možda i novo geopolitičko obikovanje na Zapadnom Balkanu.

Crnogorski ministar je rekao da Rusija pokušava da pošalje poruku drugim zemljama u regionu koje žele da se učlane u EU i NATO.

"Punopravno članstvo u NATO će promijeniti situaciju. Nije isto živite li pod članom 5 ili ne", kazao je Darmanović, misleći na mehanizam kolektivne odbrane NATO-a i princip da se napad protiv jedne članice saveza smatra napadom na sve.

 

Portal Analitika