Društvo

OEBS: Crnogorski narod glasao na miran način, ispoštovane temeljne slobode

Ovogodišnje Zimsko zasijedanje Parlamentarne skupštine OEBS-a u Beču, koje je okupilo preko 300 poslanika iz 57 država članica, obilježila je rasprava na temu zaštite ljudskih prava u vremenu krize, te formiranje platforme za zajedničko djelovanje država članica u cilju prevazilaženja aktuelnih izazova.
OEBS: Crnogorski narod glasao na miran način, ispoštovane temeljne slobode
Portal AnalitikaIzvor

Prvog dana zasijedanja Parlamentarne skupštine (PS) OEBS-a, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović sastao se sa visokim zvaničnicima ove organizacije. Sastancima je prisustvovao i potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović.

Brajović je razgovarao sa specijalnim predstavnikom PS za Jugoistočnu Evropu Robertom Batelijem, a potom sa specijalnim predstavnikom za medijaciju Ilkom Kanervom. Uslijedili su susreti sa generalnim sekretarom PS Robertom Montelom i  specijalnim predstavnikom i šefom Kancelarije PS OEBS-a u Beču Andreasom Notelom.

Tokom dana, Brajović je razgovarao i sa potpredsjednikom PS OEBS-a Kentom Harstedom, zatim sa šeficom Posmatračke misije PS OEBS-a na oktobarskim izborima Margaretom Sederfelt, kao i sa izvjestiocem Azajom Gulijevim.

Razgovarao sam sa visokim zvaničnicima Parlamentarne Skupštine OEBS-a, na temu potrebe još intenzivnije saradnje nacionalnih parlamenata država članica ove organizacije. Moji sagovornici su pokazali veliko interesovanje za rad Skupštine Crne Gore, nakon pozitivno ocijenjenih parlamentarnih izbora. Naglasio sam odličnu saradnju državnih institucija sa Posmatračkom misijom OEBS-a, čime je saradnja dobila svoju potvrdu, u duhu dokazanog uzajamnog povjerenja i odgovornosti.  Informisao sam sagovornike da Crna Gora i njene institucije konstantno rade na unaprjeđenju temeljnih demokratskih vrijednosti koje smo jačali i u saradnji sa partnerima iz OEBS-a. Te vrijednosti podrazumijevaju, između ostalog poštovanje ljudskih prava i sloboda, uključujući i slobodu izražavanja i pravo na neometano obavljanje djelatnosti – rezimirao je predsjednik Brajović svoje bilateralne aktivnosti tokom prvog dana Zimskog zasijedanja PS OEBS-a. 

Zajedničkom zasijedanju tri opšta odbora, koje je otvorila predsjednica PS OEBS-a Kristin Mutonen  zajedno sa predsjednicom Nacionalnog savjeta Austrije Doris Bures, prethodila je sjednica Stalnog odbora na kome su, između ostalog, specijalni izvjestioci iznijeli svoje nalaze tokom boravka u posmatračkim misijama. Iznijet je osvrt na parlamentarne izbore u Crnoj Gori, kao i događaje koji se odnose na pokušaj terorističkog akta, a koji su predmet aktivnosti državnih organa Crne Gore.

Ključni nalazi iz izvještaja posmatrača PS OEBS-a potvrdili su da je “crnogorski narod glasao na miran i uređen način, i u reformisanom zakonskom okviru. Izbori su se odvijali u konkurentskom okruženju koje je karakterisalo opšte poštovanje temeljnih sloboda”. U izvještraju su date  preporuke za otklanjanje slabosti u primjeni izbornog zakonodavstva.

Na Stalnom odboru PS OEBS-a takođe je naglašeno da su građani Crne Gore na izborima donijeli važne odluke u vezi sa strateškim geopolitičkim pozicioniranjem države. Istaknuta je potreba da sve partije zajedničkim naporima doprinesu nastavku reformi u Crnoj Gori I njenoj evropskoj integraciji.

Predsjednik Skupštine Crne Gore zahvalio je izvjestiocima na objektivnoj slici o izborima u Crnoj Gori koja je danas predstavljena Parlamentarnoj skupštini OEBS-a.

Na pojedinačnim sjednicima tri odbora, u skladu sa njihovim nadležnostima, razmatrani su bezbjednosni izazovi i to sa aspekta rastućeg populizma, širenja terorizma i klimatiskih promjena.

Stalnu delegaciju Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, pored predsjednika Ivana Brajovića, čine potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović i poslanici Aleksandra Vuković i Nikola Rakočević. 

 

Portal Analitika