Politika

Održane prve konsultacije između MVP Crne Gore i MVP Kraljevine Belgije

Prve bilateralne političke konsultacije između Ministarstva vanjskih Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Belgije održane su danas u Podgorici. Delegacije su predvodili ambasador Ivan Leković, v.d. generalnog direktora za bilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore i ambasador Johan Indekeu, direktor za Istočnu i Južnu Evropu i Centralnu Aziju u Ministarstvu vanjskih poslova Kraljevine Belgije.
Održane prve konsultacije između MVP Crne Gore i MVP Kraljevine Belgije
Portal AnalitikaIzvor

Obostrano je izraženo zadovoljstvo razvojem dobrih bilateralnih odnosa i saradnjom, te ukazano na značaj daljeg nastavka političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou. Takođe je istaknuta potreba intenziviranja ekonomske saradnje i privlačenja belgijskih investicija u sektoru energetike i turizma. Konstatovana je neophodnost daljeg jačanja ugovorno-pravne osnove i realizacija pokrenutih inicijativa za što skorije zaključivanje bilateralnih sporazuma u oblasti zaštite životne sredine i o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Tokom razgovora su razmijenjena i mišljenja o realizaciji evroatlantske i evropske agende Crne Gore, kao i o kretanjima u regionu. Iskazana je zahvalnost za ukupnu podrške Belgije integracionim procesima naše zemlje.

 Delegaciju ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Belgije primio je i ministar vanjskih poslova Crne Gore prof. dr Srđan Darmanović, koji je izrazio zadovoljstvo kvalitetom odnosa dvije države i ponovio interes Crne Gore za dalje unapređenje i intenziviranje saradnje u svim oblastima od obostranog interesa.

Portal Analitika