Abiznis

VLADA: Odloženo izvršenje prispjelih obaveza Montenegro Airlinesa

Vlada Crne Gore održala je danas 14. sjednicu, kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković.
VLADA: Odloženo izvršenje prispjelih obaveza Montenegro Airlinesa
Portal AnalitikaIzvor

U skladu sa prioritetima ekonomske politike koji se ogledaju u većem privrednom rastu, obezbjeđivanju novih radnih mjesta, povećavanju investicija i izvoza i stvaranju osnova za rast životnog standarda stanovništva uz povećanje konkurentnosti privrede, Vlada je donijela Odluku o Planu privatizacije za 2017. godinu. Ovim dokumentom utvrđeni su osnovni ciljevi, metodi i načini privatizacije, sa spiskovima društava i procentom akcijskog kapitala za privatizaciju. U raspravi je istaknuto da će privatizacija u 2017. godini biti zasnovana na metodama i načinima prilagođenim zahtjevima slobodnog tržišta, a da će prioritet biti značajno uklanjanje barijera za nova ulaganja. U skladu sa tim, jedan od oblika podsticanja investicija je, između ostalog, privatizacija preostalih neprivatizovanih privrednih društava, kao i valorizacija turističkih lokaliteta. Osnovni cilj privatizacije predstavlja povećanje konkurentnosti i efikasnosti funkcionisanja društava, podsticanje stranih ulaganja i preduzetništva u svim oblastima i povećanje zaposlenosti. Usvojen je i Izvještaj o radu savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte za 2016. godinu sa Izvještajem o sprovođenju plana privatizacije za 2016. godinu.

Vlada je usvojila Javni oglas za učešće u postupku dodjele sredstava za podsticanje direktnih investicija u cilju podrške otvaranju novih radnih mjesta.

Na sjednici je utvrđen Predlog Zakona o izmjenama zakona o sredstvima za ishranu bilja, kojim se uklanjanjaju uočene prepreke u poslovnom ambijentu i definišu postupci fitosanitarnih inspektora prilikom nadzora nad sprovođenjem ovog zakona.

Vlada je usvojila Predlog Šengenskog nacionalnog plana i zadužila Ministarstvo unutrašnjih poslova da, u roku od 30 dana, formira međuresorno radno tijelo za praćenje njegove implementacije. Ovim dokumentom, koji predstavlja jedan od ključnih programskih dokumenata u okviru priprema za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, definisane su sve aktivnosti koje se odnose na usklađivanje pravnog okvira, infrastrukturu i informaciono-komunikacione sisteme, obuku, kadrove, sveobuhvatno integrisano upravljanje granicom, uspostavljanje adekvatnog azilskog sistema, kao i na bezbjednost i zaštitu ličnih podataka. Realizacija Šengenskog nacionalnog plana ne znači samo ispunjavanje uslova za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju i šengenski prostor, već predstavlja i plan razvoja integrisanog upravljanja granicom u skladu sa savremenim evropskim standardima koji će, prvenstveno, doprinijeti boljoj bezbjednosti Crne Gore.

Takođe, usvojena je i Strategija za integrisano upravljanje migracijama u Crnoj Gori za period 2017-2020. godine, sa Akcionim planom za 2017. godinu. Cilj Strategije je uspostavljanje društva sa efikasnim sistemom i prepoznatljivim rezultatima na polju integrisanog upravljanja migracijama, što će doprinijeti regionalnoj i ukupnoj stabilnosti, saglasno pravilima i standardima Evropske unije. U raspravi je istaknuto da je Crna Gora odlučna da razvija i unapređuje pravni okvir, institucije i administrativne kapacitete, sarađuje sa drugim državama i međunarodnim organizacijama.

Vlada je usvojila Dvanaesti kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju za period oktobar – decembar 2016. Prilikom predstavljanja izvještaja konstatovano je da je nastavljen pozitivan kontinuitet u dijalogu Crne Gore s predstavnicima institucija i država članica Evropske unije.

Na današnjoj sjednici Vlada je prihvatila Informaciju o sprovođenju Sporazuma o načinu isplate izvršnih – pravosnažnih presuda Privrednog suda u Podgorici, potpisanog između ovlašćenih predstavnika Aerodroma Crne Gore AD, u svojstvu izvršnog povjerioca, i Montenegro Airlines AD, u svojstvu izvršnog dužnika, i dala saglasnost na Inicijativu kojom se odlaže izvršenje prispjelih obaveza u skladu sa Sporazumom o načinu isplate potraživanja na period od 12 mjeseci.

Data je saglasnost na Odluku o visini mjesečne akademijske nagrade članovima Crnogorske akademije nauka i umjetnosti za 2017. godinu koju je donijelo Predsjedništvo Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

 

Portal Analitika