Region

Vučić: U 2016. Crna Gora od turizma zaradila 200 miliona eura manje od Srbije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas 39. Međunarodni sajam turizma na kome se, do 26. februara, predstavlja 1.100 izlagača iz 56 zemalja među kojima su i Kina, Rusija, Indija. On je na otvaranju istakao da je prošle godine od turizma Srbija zaradila milijardu i 42 miliona eura.
Vučić: U 2016. Crna Gora od turizma zaradila 200 miliona eura manje od Srbije
Portal AnalitikaIzvor

Svečano otvaranje sajma počelo je projekcijom video spota „52 vikenda u Srbiji, kojim Turistička organizacija Srbije (TOS) predstavlja turističku ponudu, a potom je nastupila trupa „Una saga serbica“sa modernizovanom koreografijom igara iz Srbije, da bi zatim Vladimir Maraš sa svojim bendom iz Crne Gore, koja je zemlja partner ovogodišnjeg sajma, izveo djelo „Poljem se vija“.

Otvarajući sajam, Vučić je naveo da je Srbija prošle godine od turizma zaradila milijardu i 42 miliona eura, odnosno 200 miliona eura više od Crne Gore.

- Crna Gora ima predivno more, planinske vijence, Skadarsko jezero, sve što jedna prelijepa zemlja može da ponudi. Srbija se nije nikad isticala turizmom, to nije najvažnija privredna grana, ali smo u 2016. godini zaradili 200 miliona eura više od Crne Gore od turizma - rekao je Vučić i čestitao Beogradskom sajmu i Ministarstvu turizma na odličnim rezultatima.

Vučić je na otvaranju sajma, na kome će se predstaviti 1.100 izlagača iz 56 zemalja među kojima su i Kina, Rusija i Indija, čestitao Beogradskom sajmu i Ministarstvu turizma na odličnim rezultatima. 

- Čuo sam da imamo pet puta više gostiju nego u Zagrebu, ostalih brojeva se i ne sjećam - rekao je u šali Vučić ministru turizma Rasimu Ljajiću. 

Kako je rekao, sve više novca od turizma ostaje u Srbiji, sve smo atraktivniji za goste sa zapada i za posljednje tri godine promet od turizma raste deset odsto godišnje. Naveo je i da je prosječan rast turizma u svijetu četiri odsto godišnje, u Evropi dva odsto, a u Srbiji je to 13 odsto.

Turisti u svijetu traže nove destinacije, to je naša šansa

Turisti u svijetu traže nove destinacije, to je i naša šansa, poručio je premijer Vučić i dodao da i zbog toga saradnj na Balkanu mora biti bolja, jer samo saradnjom sve zemlje mogu da postignu rezultate koji će njihovim građanim omogućiti bolji život.

- Zato kao predsjednik vlade neću da prihvatam ideje o povratku u prošlost, sukobe, tenzije i nestabilnost. Daćemo sve od sebe, imaćemo i uspjećemo da sačuvamo mir, sigurnost i stabilnost za sve na Zapadnom Balkanu - rekao je Vučić na otvaranju Međunarodnog sajma turizma u Beogradu...

Cilj dvije milijarde eura godišnje od turizma

Cilj nam je da od turizma kroz pet godina uzimamo dvije milijarde eura godišnje, rekao je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

On je na beogradskom Sajmu turizma rekao i da bi u saradnji sa Crnom Gorom, a u komplemetarnoj ponudi, dvije zemlje mogle da od turizma prihoduju i više od milijardu i po eura godišnje. (Blic/Tanjug)

Portal Analitika