Društvo

Sjećanje na Jovanovića, Brkovića i Vukanovića (FOTO)

Akademija povodom sjećanja na velikane NOR-a i socijalističke revolucije, Blaža Jovanovića, Sava Brkovića i Radovana Vukanovića održana je danas u pres sali KIC Budo Tomović.
Sjećanje na Jovanovića, Brkovića i Vukanovića (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

''Među velikanima crnogorskih slobodarskih kolona posebno mjesto pripada Blažu Jovanoviću, revolucionaru Savu Brkoviću i proslavljenom komandantu Radovanu Vukanoviću'', kazao je nakon partizanske pjesme, Dragan Mitov Đurović, na otvaranju tribine. 

dsc-1111dsc-1063

''Vase Visoko prosveštenstvo gospodine Mihailo, poštovane porodice Jovanović, Brković i Vukanović, Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore zajedno sa udruženjem boraca glavnoga grada i mjesnim udruženjem boraca i antifašista NORA iz pipera organizuje tribinu vijećanja na velikane nora i socijalističke revolucije, na Blaža Jovanovića koji je rođen prije 110 godina na Sava Brkovića i Radovana Vukanovića koji su rođeni prije 111 godina'', naveo je Đurović.

dsc-1082dsc-1060dsc-1070

Kako je Đurović dodao organizovanje tribine je ''naš dug prema velikanima, to je zajednički dug to je dug Crne Gore koji vječno traje. Blažo Jovanović u Crnoj Gori uvijek će biti dovoljno reći samo to''.

dsc-1067dsc-1071dsc-1086

''Viđeh kad srce razrnuh ko pruće pjesmi su najmanje potrebne riječi, pravi put vodi kroz bespuće, dok zvijezde gore nebo lažno zveči''

dsc-1108dsc-1097dsc-1107

''Zbog frule na pijesku i pijesak svira, samo je mrak pun svjetlosti prave, da ptica leti smetaju joj krila, najljepše se pjeva iza teške brave''

dsc-1094dsc-1102dsc-1104

''Sve što se upozna izgubi se tako, ogrijaće nas sunce kada sunce zađe, izađe li se iz šume zaluta se lako, skapaće od žeđi ko vodu pronađe'', rani stihovi Zubije Hodžića darivani sjećanju na revoluciju. Akademika Zubika Hodžića koji je napisao podsjetnik sadašnji i budućim posebno mladim čanovima SUBNORA i antifašista crne gore podsjetnik o životu i djelu druga Sava Brkovića.

dsc-1103dsc-1118dsc-1026

Foto: L.Đ.

Portal Analitika