Društvo

Purišić: Vlada otvorena za saradnju

Vlada će biti otvorena za saradnju sa predstavnicama korisnica naknada kako bi se pronašlo odgovorno i održivo rješenje za taj problem, poručio je ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić.
Purišić: Vlada otvorena za saradnju
Portal AnalitikaIzvor

On je naveo su danas, u ime Vlade, on, potpredsjednik Milutin Simović i ministar finansija Darko Radunović imali dug, korektan i koristan razgovor sa predstavnicama korisnica naknada za troje i više djece iz devet crnogorskih opština.

"Razgovor je po našem mišljenju doprinio boljem međusobnom razumijevanju ukupne situacije po ovom pitanju i bez sumnje potvrdio da je dijalog najbolji put za traženje održivih rješenja", navodi se u izjavi Purišića dostavljenoj medijima.

On je rekao da su predstavnicama korisnica naknada pojasnili razloge zbog kojih je Vlada parlamentu predložila umanjenje naknada, kako bi se obezbijedila održivost javnih finansija i obezbijedila redovnost u isplati penzija, zarada i socijalnih davanja, uključujući i njihove naknade.

"Složili smo se da ni mi ni one nijesmo doprinijeli nastajanju ovog problema ali i konstatovali da je problem tu i da se mora rješavati", naveo je Purišić.

Zbog toga su, kako je rekao, predložili da zajednički pronađu odgovarajuća rješenja.

"Konkretno, ponudili smo da jedan predstavnik odbora koji predstavlja korisnice naknada uzme učešće u radnoj grupi koja je ovih dana započela rad na izmjeni Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti", pojasnio je Purišić.

On je kazao da su u Vladi prepoznali potrebu da se reformiše politika socijalnih davanja u pravcu pravednije socijalne politike, a za neke korisnike i izdašnije politike socijalnih davanja.

Složili su se, prema njegovim riječima, da posebnu pažnju treba posvetiti rješavanju situacije u kojoj su se našle korisnice naknada koje su napustile radna mjesta.

"Vjerujemo da je današnji sastanak dokaz da se u dijalogu treba tražiti socijalno odgovorno i održivo rješenje za ovaj problem i vlada će u tom pravcu biti otvorena za saradnju sa predstavnicama korisnica naknada", poručio je Purišić.

Portal Analitika