Politika

MVP: Umjesto dijaloga, u kontinuitetu iz Moskve stižu savjeti i instrukcije

Izjava portparola ruskog Ministarstva vanjskih poslova jedan je u nizu pokušaja, sa zvaničnih ruskih adresa, da se bez argumenata odgovori na naša saznanja da se Moskva kontiinuirano miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.
MVP: Umjesto dijaloga, u kontinuitetu iz Moskve stižu savjeti i instrukcije
Portal AnalitikaIzvor

"To je posebno bilo izraženo u susret parlamentarnim izborima 16. oktobra i nema potrebe dokazivati tu nespornu činjenicu. Istovremeno, na najvišim adresama u Moskvi primani su predstavnici crnogorskih opozicionih stranaka koje je zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije podržao u ideji organizovanja antiustavnog referenduma o članstvu Crne Gore u NATO. Da li je to miješanje u unutrašnje stvari jedne suverene države?", navodi se u saopštenju.

Kada portparol ruskog MID-a ocjenjuje šta su interesi naroda Crne Gore – da li je to miješanje u unutrašnje stvari suverene države?

"I konačno, kada opsežna tužilačka istraga povodom organizovanja terorističkog akta 16. oktobra dovede do imena dvojice ruskih državljana– da li je za Moskvu jedino prihvatljivo da Crna Gora ćuti o tome, ili bi u duhu „viševjekovne tradicije bliskih crnogorsko -ruskih kontakata“, na koje s pravom ukazuje portparol MID-a, bilo logično da zvanični ruski organi sarađuju u istrazi kako bi se otkrila puna istina o ovom događaju?", konstatuje MVP.

"Vlada Crne Gore se do sada uzdržavala od zvaničnih komentara povodom pogoršanih odnosa sa Rusijom. Ne želimo da probleme rješavamo na konferencijama za štampu niti u medijima. Otvoreni smo za razgovor sa zvaničnom Moskvom o svim pitanjima koja opterećuju naše odnose, na bazi argumenata i dobre volje da se nesporazumi prevaziđu ali i uvažavanja prava svake zemlje da suvereno bira svoj put i vanjskopolitičke orijentacije.

Umjesto dijaloga na koji pozivamo, u kontinuitetu iz Moskve stižu savjeti i instrukcije šta je u interesu Crne Gore i njenih građana. Na taj način se nanosi ozbiljna šteta rusko-crnogorskim odnosima. Stoga pozivamo Ministartstvo vanjskih poslova Rusije na strpljenje i uzdržanost od neutemeljenih izjava.", zaključuje se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

 

Portal Analitika