Crna hronika

NCB Interpol Podgorica: Osuđeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništva ekstradiran Hrvatskoj

Službenici Uprave policije MUP-a – NCB Interpol Podgorica su juče 21.02.2017. godine realizovali ekstradiciju Miodraga Jovića (48) iz Gline, Hrvatska, za kojim je raspisana međunarodna potjernica NCB Interpol Zagreb.
NCB Interpol Podgorica: Osuđeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništva ekstradiran Hrvatskoj
Portal AnalitikaIzvor

Jović je lišen slobode, shodno pomenutoj potjernici, 29.11.2016. godine u Tivtu. On se potražuje radi privođenja na izdržavanje kazne zatvora u trajanju od 15 godina, koja mu je izrečena zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 120 st.1 Osnovnog Krivičnog zakona Republike Hrvatske, a koje krivično djelo je počinjeno na teritoriji te države.

Nakon lišenja slobode sudija za istragu Višeg suda u Podgorici je za Jovića odredio ekstradicioni pritvor u kojem se do juče nalazio.

Ekstradiciju su realizovali službenici NCB Interpol Podgorica uz podršku Posebne jedinice policije.

Službenici Uprave policije – Centra bezbjednosti Budva su, 19.02.2017. godine, lišili slobode B.Đ. (35) rođenog u Zenici – Bosna i Hercegovina, državljanina Republike Srbije, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ilegalna proizvodnja i trgovina narkoticima iz člana 214 st.1 KZ Republike Srpske.

B.Đ. se potraživao međunarodnom potjernicom koja je raspisana od strane NCB Interpol Sarajevo, na osnovu naredbe Osnovnog suda u Bjeljini, radi obezbjeđenja njegovog prisustva u krivičnom postupku koji se protiv njega vodi pred ovim sudom, zbog osnovane sumnje da je na teritoriji Republike Srpske počinio navedeno krivično djelo.

Osumnjičeno lice se nalazi u ekstradicionom pritvoru, prema rješenju sudije za istragu Višeg suda u Podgorici.

Slijedi komunikacija nadležnih organa dvije države radi ekstradicije ovog lica.

Inače, tokom 2016. godine na osnovu inostranih međunarodnih Interpolovih potjernica iz Crne Gore je izručeno 49 lica koje su pronašli i na našoj teritoriji lišili slobode službenici Uprave policije, dok je Crnoj Gori na osnovu međunarodnih potjernica izdatih od strane NCB Interpol Podgorica izručeno 41 lice lišeno slobode u inostranstvu.

Portal Analitika