Košarka

Petrović: Silazak sa postolja 1995. velika greška

Selektor Hrvatske Aleksandar Petrović izjavio je da je napuštanje pobjedničkog postolja na šampionatu Evrope u Atini 1995. godine bila velika greška.
Petrović: Silazak sa postolja 1995. velika greška
Portal AnalitikaIzvor

Petrović je dodao da on lično nikada ne bi donio takvu odluku. Hrvati, koji su osvojili bronzanu medalju, odlučili su tada da napuste postolje i ne slušaju himnu "Hej Sloveni" i nikada više nisu osvojili nijednu medalju na velikim takmičenjima.

"Znam da je iz dvorane postojala telefonska veza s Banskim dvorima gdje je sjedio Tuđman i dogovoreno je solomonsko rješenje. Ide se uzeti medalja, ali će se nakon toga napustiti podijum. Bila je to politička odluka i gledano sa ove vremenske distance, pogrešna. Ja lično to nikad ne bih uradio'', rekao je Petrović za "Večernji list". 

Tada je krenulo hrvatsko prokletstvo na velikim takmičenjima, ali Petrović ne smatra tako. 

"Ne bih rekao. Mi smo više ispaštali zbog vlastitih propusta. Na Eurobasketu 2003. primili smo dva nesrećna koša protiv Rusa, a na Eurobasketu 2005. nismo zagradili jednu odbijenu loptu od promašenog slobodnog bacanja. Godine 2001. u četvrtfinalu protiv domaćina Turske imali smo +19 u 27. minutu, pa smo izgubili. Dakle, u tim smo situacijama bili vlasnici svoje sudbine", dodao je. 

Portal Analitika