Region

Vučić: Odnosi BiH i Srbije vraćeni 25 godina unazad

Odnosi BiH i Srbije su vraćeni unazad 25 godina, rekao je Vučić. Mi tražimo samo od predstavnika RS da ne čine ništa što bi uništilo ustavnost i zakonitost BiH, dodao je. Predsjednik Vlade Srbije kaže da nije očekivao reviziju tužbe, i da misli da to nanosi štetu i Srbima i Bošnjacima, a naročito odnosima dvije zemlje.
Vučić: Odnosi BiH i Srbije vraćeni 25 godina unazad
Portal AnalitikaIzvor

Aleksandar Vučić je naveo da je Srbija ni sa čim nije izazvala ovu reakciju BiH - da traži reviziju tužbe.

Srbija, predsjednik i ja se nikad nismo miješali u odluku predstavnika RS da donesu jednu ili drugu odluku, rekao je govoreći o učešću srpskih predstavnika u vlasti u Sarajevu.

Odnosi su vraćeni 25 ili 22 godine unazad, naveo je. "Danas moramo da govorimo o onome što su vitalni interesi Srbije, RS i trebalo bi da bude i BiH, sada ne znam, da sačuvamo mir".

Kazao je da Srbija mora svoj narod da zaštiti. Uvijek ćemo da poštujemo integritet BiH, i RS, a ono što je naš cilj je očuvanje mira i stabilnosti, sve osim toga što je više je dobro, ako uspijemo, naveo je.

Za nas je važno da Srbi ne preduzmu ništa što bi značilo dezintegraciju BiH, dodao je. Ali, nemamo pravo da dozvolimo ponižavanje Srbije, kazao je.

Kaže da se danas poteže pitanje mnogo važnije nego što je referendum, ali da međunarodna zajednica ima dvostruke aršine - pa se ne reaguje kao tada, kada je Dodiku prijećeno i sankcijama (zbog referenduma).

"Shvatili smo da ništa ne možete da riješite kad je upereno protiv Srba", naveo je govoreći o reakcijama međunarodne zajednice. Rekao je da od nje ne očekuje ništa, samo da ne nađu opet neki razlog da optuže Srbe. Zaboli me glava od njihovih dvostrukih standarda i od toga da obje strane treba da se smire, rekao je Vučić.

"Srbi nisu baš kreteni, da nas za to smatrate... Svaki put kad je neko drugi kriv, mi da se smirimo... Šta da se smirimo", pitao je.

Srbija istinski i iskreno želi mir, a ne sukobe sa susjedima, dodao je.

Plašim se da su odnosi između Srba i Bošnjaka - mnogo lošiji nego što želimo, što želi Vlada Srbije i predsjednik Srbije, naveo je.

On je upitao kakav je signal revizija tužbe.

Mi tražimo samo od predstavnika RS da ne čine ništa što bi uništilo ustavnost i zakonitost BiH, rekao je Vučić.

"Nisam očekivao da Bošnjaci reviziju podignu, vjerovao sam i vjerujem da je to pogrešan potez, da nije dobro izmjeren, nije odmjeren, mislim da nanosi štetu našim odnosima, a i Srbima i Bošnjacima", naveo je.

Izvor: N1

Portal Analitika