Abiznis

Ugovor prije 11 godina: Zašto „Rokšped” nije sagradio novi hotel „Galeb“?

Sekreterijat za razvojne projekte, u svog godišnjem izvještaju, nije objavio razloge zašto podgorička kompanija „Rokšped“, 11 godina nakon potpisivanja, nije ništa ispunila iz odredbi ugovora o kupoprodaji hotela „Galeb“.“Rokšped” se obavezao da će izgraditi novi hotel “Galeb”, ali od tog obećanja nije bilo ništa. U Izvještaju piše da će se angažovati pravni savjetnik koji će odlučiti šta dalje.
Ugovor prije 11 godina: Zašto „Rokšped”  nije sagradio novi hotel „Galeb“?
Portal AnalitikaIzvor

“U vezi sa Ugovorom o kupoprodaji hotela „Galeb“ i shodno ovlašćenju Vlade Crne Gore, Ministarstvo održivog razvoja i turizma sprovelo je proceduru angažovanja pravnog savjetnika koji poznaje pravne aspekte privatizacije i koji će pružiti usluge pravnog savjetovanja i pravne podrške u postupku analize predmetnog ugovora. Uz to, tokom 2016. godine u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Zaštitnicom imovinsko pravnih interesa Crne Gore, analizirani su mogući modeli realizacije navedenog ugovora i pribavljena je potrebna dokumentacija od Privrednog suda i Uprave za nekretnine”, navodi se u Izvještaju o radu Sekretarijate za razvojne projekte.

Podsjetimo, Ugovor o kupoprodaju hotela „Galeb“ potpisan je 2006.godine između HTP Ulcinjske rivijere i kompanije „Rokšped“. Podgorička kompanija je platila hotel 5,75 miliona eura i obavezala da u rekonstrukciju objekata hotela uloži 15,4 miliona eura u roku ne dužem od dvije godine.

Hotel „Galeb“ je u međuvremenu srušen 2008. godine, uz zaključeni Aneks Ugovora pri čemu su investicione obaveze ostale neizmijenjene. “Rokšped” se obavezao da će izgraditi novi hotel “Galeb”, ali od tog obećanja nije bilo ništa.

U Izvještaju nije navedeno kada bi podgorička kompanija konačno trebalo da počne da gradi novi hotel, zašto se toleriše ovoliko kašnjenje i koliki je rok Vlada dala „Rokšpedu“ da počne sa gradnjom.

Kao glavni razlog neispunjavanja obaveza ranije se pominjalo neblagovremno postojanje urbanističkih planova, ali i nedostatak novca kod podgoričke kompanije.

P.Z.

Portal Analitika