Politika

Demos: Kašnjenje postrojenja za prečišćavanje voda negativno utiče na dalji razvoj Nikšića

Kašnjenje u realizaciji puštanja u funkciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda ne samo da je negativno uticalo na kvalitet životne sredine u Nikšiću i okruženju, već je direktno negativno uticalo i na dalji razvoj grada - ocjenjuju iz Demosa.
Demos: Kašnjenje postrojenja za prečišćavanje voda negativno utiče na dalji razvoj Nikšića
Portal AnalitikaIzvor

''Iz razloga što u periodu od 2011. godine zaključno sa 2015. godinom, Opština Nikšić je uložila u ukupne kapitalne investicije nepunih 18,9 miliona eura. Od navedenih sredstava na postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda se odnosi 15,4 miliona eura (u 2011. god. 1 944 394,00eura, u 2012. g. 1 597 618,00eura, u 2013. g. 4 132 017,00 eura, u 2014. g. 5 434 503,00 eura i u 2015. g 2 293 955,00 eura) dok se na sve ostale investicije koje su neophodne za normalno funkcionisanje grada tipa: izgradnje i rekonstrukcije saobraćajnica, izgradnje i rekonstrukcije vodovoda, uređenja gradskih kvartova, poboljšanja javne rasvjete, izdaci za građevinske objekte, opremu, investicione objekte i ostale kapitalne izdatke odnosi svega 3,5 miliona eura ili prosječno godišnje 700 000,00eura'', govori se u saopštenju.

Iz Demosa podsjećaju da je u maju 2011. godine potpisan je ugovor sa špansko-kosovskim konzorcijumom Aqualia – Hidroterm za projektovanje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na lokalitetu Studenca Opština Nikšić. Konsultantski i poslovi nadzora povjereni su španskoj firmi „Typsa Tecnoma“. Kako kažu u septembru 2011. godine započelo se sa pripremnim radovima na izgradnji postrojenja, odnosno sa uklanjanjem objekata starog postrojenja koje nije bilo u funkciji. Sredstva za izgradnju postrojenja dobijena su na bazi kreditnog zaduženja od strane Evropske investicione banke (EIB) u iznosu od 16,5 miliona eura. Na Dan oslobođenja Nikšića 18. septembra 2014. godine, svečano je pušten u probni rad jedan od segmenata sistema, a konačno puštanje u rad postrojenja je najavljeno do kraja tekuće godine. Ni poslije 2,5 godine postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda nije pušteno u funkciju iako je to najavljivano više puta

''Uložena sredstva u postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda činila su 81% od ukupnih kapitalnih izdataka za posmatrani petogodišnji period. Ukupne kapitalne investicije u Nikšiću po glavi stanovnika za ovaj period su ispod svakog crnogorskog prosjeka. Ukoliko bi se iz ovih investicija izuzele kapitalne investicije za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda postavlja se pitanje da li je lokalna vlast u Nikšiću za pet godina, sa svega 3,5 miliona eura bila u mogućnosti i malo vršiti svoju funkciju u cilju zadovoljenja potreba od neposrednog i zajedničkog interesa za lokalno stanovništvo. U nedostatku ostalih kapitalnih investicija predsjednik Opštine u svojim izvještajima o radu nije se imao sa čime pohvaliti, već isključivo prezentuje javnosti kapitalna ulaganja čiji je investitor država, privatne kompanije ili fizička lica. Zato i ne čudi da „ceremonijalni“ predsjednik umjesto da otvara kapitalne investicije od velikog značaja za grad, iz sopstvenih sredstava, isti koristi svaku priliku da presiječe svečanu vrpcu bilo da se radi o puštanju u funkciju parking prostora kapaciteta od 50-60 mjesta ili pak dječije ljuljaške ili tobogana u nekom od vrtića'', ističe se u saopštenju. 

Kako govore, u svemu ovome možda je i dobro da ništa kapitalno predsjednik Opštine Nikšić nije uradio za svoj grad po čemu bi ga pamtili, za razliku od svih dosadašnjih predsjednika bez obzira koliko su uspjeha imali u svom radu. 

''Samim tim, sve ono što je loše uradio još uvijek aktuelni predsjednik, a toga je i previše, vremenom će se zajedno sa njim i zaboraviti kao da nikada i nije bio predsjednik. Opštinski odbor DEMOS-a može obećati građanima Nikšića da se neće ponoviti „Vir“ kada su građani Nikšića platili ni krivi ni dužni oko 7 mil. eura za nastalu štetu prilikom eksplozije skladišta eksploziva, a da za to niko nije odgovarao. Poslije smjene ove vlasti, a na osnovu podataka sa kojima raspolažemo kao i prikupljanjem dodatnih podataka i činjenica utvrdiće se tačno koliko je sistem za prečišćavanje otpadnih voda koštao. Ispitaće se koliko je sredstava otišlo za samu izgradnju objekta, koliko je miliona eura otišlo na konsultantske usluge, koliko na izrade idejnih rješenja, koliko na projekte, koliko na revizije projekata, a koliko na nadzor. O svemu utvrđenom Opštinski odbor DEMOS-a obavijestiti će javnost i preduzeti mjere kod nadležnih državnih organa i bićemo istrajni da nadležni organi moraju postupati po zakonima ove države, a ne držati predmete u stolovima i čekati neka druga vremena da bi ih aktivirali ili dok isti ne zastaraju'', zaključuje se u saopštenju. 

Portal Analitika