Protokol

Darmanović sa diplomatskim predstavnicima Izraela, Švajcarske i Kipra

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović primio je počasnog konzula Crne Gore u Izraelu Nimroda Rinota, te nerezidentne ambasadore Švajcarske Filipa Gea i Kipra Konstantinosa Elijadesa.
Darmanović sa diplomatskim predstavnicima Izraela, Švajcarske i Kipra
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Darmanović izrazio je zadovoljstvo susretom i istakao da cijenimo izuzetan lični doprinos počasnog konzula na planu intenziviranja sveukupne bilateralne saradnje između Crne Gore i  Države Izrael.

- U tom kontekstu, podsjetio na brojne inicijative Počasnog konzulata usmjerene na jačanje privrednih, kulturnih i  naučnih veza  između dvije zemlje. Počasni konzul Rinot je zahvalio na prijemu i istakao da mu je čast da u svojoj zemlji predstavlja Crnu Goru, koja je sa Izraelom izgradila čvrsto prijateljstvo, što je prava preporuka za jačanje saradnje u svim oblastima, u obostranom interesu. Iskazao je želju  i spremnost da  svojim aktivnim angažmanom i dalje unaprjeđuje bilateralne odnose Crne Gore i Izraela. Obostrano je iskazano zadovoljstvo pospješivanjem saradnje u oblasti  turizma, uvođenjem direktne avio-linije na relaciji Tel Aviv - Tivat od strane najvećeg izraelskog turoperatora, „Israir“-a - stoji u saopštenju resornog ministarstva.

Darmanović je primio i ambasadora Švajcarske Konfederacije, Filipa Gea, te u razgovoru istakao potrebu jačanja saradnje i dinamiziranja političkih i radnih kontakata između dvije države.

- Naglasio je značaj prisustva švajcarskih investitora u Crnoj Gori i ocijenio da postoji značajan potencijal za saradnju u više pravaca, naročito u oblasti zelene energije i edukacije na polju hotelskog menadžmenta. Ambasador Ge je ponovio opredjeljenje i spremnost za jačanje odnosa sa Crnom Gorom i iskazao posebnu zainteresovanost za podsticanje ekonomske saradnje, kao i saradnje među finansijskim institucijama. Istakao je turizam kao značajnu oblast koju treba afirmisati u narednom periodu. Obostrano je izraženo zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom na multilateralnom planu, posebno u kontekstu opredjeljivanja podrški kandidaturama dvije zemlje za članstvo u tijelima Ujedinjenih nacija - ističu iz MVP-a, te dodaju da su razmijenjena i mišljenja o bezbjednosnim izazovima i kretanjima u regionu.

- Ministar Darmanović susreo se i sa ambasadorom Republike Kipar Konstantinosom Elijadesom, te iskazao zahvalnost toj zemlji na kontinuiranoj političkoj i ekspertskoj podršci na polju evropskih integracija. Ambasador Elijades je čestitao ministru stupanje na dužnost i izrazio zadovoljstvo susretom. Kazao je da će Kipar nastaviti snažno da podržava Crnu Goru na njenom evropskom putu i iskazao spremnost da se ekspertska pomoć intenzivira - saopšteno je nakon njihovog susreta.

Ambasador je čestitao Crnoj Gori za postignuti napredak u procesu evroatlantskih integracija. Takođe, razgovarano je o novim rundama pregovora za ujedinjenje Kipra. U tom kontekstu, ministar Darmanović prenio je iskrenu želju Crne Gore za što skorijim uspješnim okončanjem pregovaračkog procesa. Sagovornici su ocijenili da su odnosi dvije države dobri i prijateljski i u tom kontekstu iskazali interes za unapređenje saradnje u svim oblastima.

Portal Analitika