Društvo

MUP: Saradnja sa UNDP i SEESAC u borbi protiv nelegalnog posjedovanja i trgovine oružjem

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, sekretar ministarstva Dragan Pejanović, generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić i predsjednik Koordinacionog tijela za SALW Mladen Marković održali su danas sastanak sa delegacijom UNDP/SEESAC povodom usvajanja Odluke Savjeta Evropske unije o podršci aktivnostima Centra za kontrolu naoružanja u jugoistočnoj Evropi (SEESAC) za razoružanje i nadzor razoružanja u Jugoistočnoj Evropi u okviru Strategije Evropske Unije za suzbijanje nezakonitog prikupljanja i trgovanja malim i lakim oružjem (SALW) i pripadajućom municijom.
MUP: Saradnja sa UNDP i SEESAC u borbi protiv nelegalnog posjedovanja i trgovine oružjem
Portal AnalitikaIzvor

Sekretar Pejanović je iskazao zahvalnost SEESAC-u za pružanje podrške MUP-u i Upravi policije u realizaciji ciljeva i mjera iz Akcionog plana nacionalne Strategije za kontrolu lakog i malog oružja i municije, kroz konkretne aktivnosti, kao što su kreiranje mreže eksperata za vatreno oružje zemalja Jugoistočne Evrope (SEEFEN), sa ciljem olakšanja razmjene znanja i informacija i promocije saradnje u borbi protiv nelegalnog posjedovanja i trgovine vatrenim oružjem, kao i trogodišnjoj podršci u uništenju oružja, ističući da je za taj period ukupno uništeno 3.486 komada vatrenog oružja, oduzetog u pravosnažnim postupcima, ali i kroz akciju ,,Poštuj život, vrati oružje“.

– Posebnu zahvalnost izrazio je na jačanju kapaciteta službenika MUP-a i Uprave policije kroz sprovođenje osnovnih i naprednih obuka iz oblasti upravljanja zalihama oružja i pripadajuće municije – navodi se u saopštenju MUP-a.

Takođe je istakao značaj spremnosti u smislu finansijske podrške rekonstrukciji pet objekata u centralnom magacinu “Rogami”.

– Informisao je da se ovakve i slične radnje sprovode kroz različite programe i akcione planove, sa ciljem postizanja evropskih standarda i ispunjenja uslova za prijem u punopravno članstvo u NATO i EU – ističu u MUP-u.

Delegacija UNDP/SEESAC, koju je predvodila Bojana Balon, iskazala je spremnost za nastavak buduće saradnje konkretizovanu kroz Odluku Savjeta EU za naredne tri godine.

– Oni su naveli da je glavni cilj ove Odluke povećanje regionalne saradnje, razmjene znanja i dijeljenja informacija, s ciljem jačanja kapaciteta za izradu politika koje se temelje na dokazima; poboljšanje kapaciteta za fizičku sigurnost i upravljanje zalihama („PSSM”) putem unapređenja sigurnosti infrastrukture, smanjenja viškova i osposobljavanja; jačanje kapaciteta za označavanje, praćenje i vođenje evidencije; smanjenje učestalosti nezakonitog posjedovanja i zloupotrebe vatrenog oružja podrškom kampanja za podizanje nivoa svijesti i za prikupljanje oružja – dodaje se u saopštenju.

Iz Delegacije su istakli da će se posebnom komponentom dati podrška MUP-u i policijskoj službi kako bi se povećala sigurnost zaliha isplativom i ciljanom modernizacijom infrastrukture u skladišnim objektima policije Crne Gore.

– Modernizacija će biti usmjerena na centralno skladište “Rogami”, kao i prostorije za dokaze u glavnim policijskim stanicama kako bi se postiglo najbolje i najisplativije povećanje sigurnosti zaliha. Takođe, jedan od ciljeva je da se u zemljama Jugoistočne Evrope uništi do 50.000 viška i zaplijenjenih komada SALW-a, kao i do 500 000 komada municije za SALW – navode u MUP-u.

U planu su i dalje obuke za službenike MUP-a u upravljanju zalihama oružja i pripadajuće municije, a učesnici sastanka su iskazali zadovoljstvo dosadašnjim ostvarenim rezultatima i istakli spremnost za dalji nastavak saradnje.

Portal Analitika