Društvo

Beograd: Prve bilateralne konsultacije u oblasti odbrane ministarstava odbrane Crne Gore i Srbije

Predstavnici ministarstvava odbrane Crne Gore i Srbije danas su u Beogradu održali prve bilateralne konsultacije u oblasti odbrane i potpisali Plan bilateralne odbrambene saradnje za 2017. godinu.
Beograd: Prve bilateralne konsultacije u oblasti odbrane ministarstava odbrane Crne Gore i  Srbije
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak na nivou načelnika za međunarodnu saradnju bio je prilika da se razgovara o unapređenju bilateralne saradnje i definišu zajedničke aktivnosti u 2017. godini.

Tokom sastanka bilo je riječi o političkobezbjednosnoj situaciji u regionu i migrantskoj krizi, saradnji sa Evropskoj unijom i NATO (Program PzM), saradnji dvije zemlje u oblasti odbrane kroz, između ostalog, učešće u multinacionalnim operacijama, saopšteno je iz Ministarstva.

Tokom konsultacija načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstvaodbrane Srbije, kapetan bojnog brodaMilan Konjikovac, osvrnuo se na mogućnosti za unaprijeđenje već postojeće odbrambene saradnje dvije zemlje.

Načelnik Direkcije za međunarodnu saradnju u Ministarstvu odbrane Crne Gore, potpukovnik Velibor Bakrač, informisao je sagovornike o prioritetima Crne Gore koji se odnose na evropske i evroatlantske integracija, kao i na rezultate koji su ostvareni u ovom procesu.

Ukazao je na dalju posvećenost u sprovođenju reformi odbrambenog i bezbjednosnog sistema, kao i angažovanju u međunarodnim misijama i operacijama pod okriljem NATO, EU i UN, čime Crna Gora aktivno doprinosi očuvanju globalnog mira i bezbjednosti. Naglasio je da će Crna Gora ostati čvrsto posvećena regionalnoj vojnoj saradnji.

Članovi crnogorske delegacije su, pored potpukovnika Bakrača, bili poručnik bojnog broda Saša Čepić, kao predstavnik Generalštaba Vojske Crne Gore i Marija Zeković, savjetnica u Ministarstvu odbrane CG.

 

Portal Analitika