Crna hronika

Fotografije pasoša dokazuju da su Širokov i Šišmakov ista osoba

Sky News je vidio dokaze koji navodno povezuju Rusiju sa pokušajem državnog udara u Crnoj Gori, a zapadne obavještajne službe opisuju ih kao "posljednji dio slagalice".
Fotografije pasoša dokazuju da su Širokov i Šišmakov ista osoba
Portal AnalitikaIzvor

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je sinoć u emisiji „Živa istina“ da je ruski državljanin Eduard Širokov, osumnjičen je za pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, zapravo Eduard Šišmakov koji je 2014. godine bio zamjenik ruskog vojnog atašea u Poljskoj, ali je protjeran zbog špijunaže u Rusiju kao persona non grata.

„Ovaj pasoš (na prezime Širokov) dat mu je od organa Rusije i on je pripadnik ruskih bezbjednosnih službi“, rekao je Katnić.

Sky News u tekstu objavljenom večeras prikazuje fotografije pasoša koje pripadaju jednom od dva glavna osumnjičena povezana sa ruskom vojskom i sugerišu da je on koristio pseudonim za potrebe državnog udara u Crnoj Gori. Stari pasoš je izdat na ime Eduarda Šišmakova, i u njemu piše da je on pomoćnik vojnog atešea u ruskoj ambasadi u Poljskoj.

2002sismakov

Noviji pasoš, izdat u avgustu 2016. godine, samo dva mjeseca prije pokušaja državnog udara, sadrži fotografiju istog čovjeka, sa istom datumom rođenja, ali drugim prezimenom – Širokov.

Zapadne obavještajne službe kažu da je to dokaz da je Širokov bio agent ruske vojne obavještajne službe - GRU, i da je povezan sa Moskovm. Oni opisuju državni udar kao „još jedan dokaz agresivnog ruskog miješanja u srcu Evrope“.

2002sirokov

Poljske vlasti su Sky News-u dale saopštenje u kojem kažu da je Eduard Šišmakov protjeran iz te zemlje.

„Želimo da vas obavijestimo da je Eduard Vadimovič Šišmakov identifikovan kao agent GRU i da je u oktobru 2014. proglašen za nepoželjnu osobu od strane poljske Vlade“, navodi se u saopštenju i dodaje da je ta "odluka donijeta nakon što je otkriveno njegovo učešće u obavještajnim aktivnostima".

Inače, ime Šišmakova i dalje stoji na sajtu ambasade Rusije u Poljskoj.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je da je pasoš sa imenom Širokova mogao biti izdat jedino uz pomoć državnih organa Rusije.

„Sada imamo dokaze da nacionalističke strukture iz Rusije stoje iza pokušaja državnog udara, ali da su, na određenom nivou, umiješani i neki ruski državni organi. Jasno je da pasoš na drugo ime nije mogao biti izdat bez učešća pojedinih struktura. Dakle, pasoš mu je izdat od nekih ruskih državnih organa pod drugim imenom, a on je pripadnih ruskih vojnih struktura i njegovo ime je Eduard Šišmakov, i mi ćemo goniti pod tim identitetom“, rekao je Katnić.

Portal Analitika