Društvo

Ministarstvo poljoprivrede uvodi licence za kupovinu pesticida

Kao korak dalje u osiguravanju održive upotrebe pesticida i smanjenja eventualnih negativnih posljedica, Crna Gora je počela uspostavljanje EU sistema u prometu pesticida, prema kome će sredstva za zaštitu bilja moći da kupuju samo osobe koje imaju legitimaciju da su prošla određenu obuku.
Ministarstvo poljoprivrede uvodi licence za kupovinu pesticida
Portal AnalitikaIzvor

Kako je Pobjedi objasnila načelnica Odsjeka za sredstva za zaštitu bilja u Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarnu politiku u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Milka Petrušić, u toku je priprema realizacije specijalističkih kurseva za sve one koji se bave prometom sredstava za zaštitu bilja, ali i za poljoprivredne proizvođače.

Obuka

- Uvođenje EU sistema znači da će sredstva za zaštitu bilja moći kupovati samo osobe koje imaju legitimaciju da su prošle određenu obuku. Obuke su namijenjene poljoprivrednim proizvođačima i drugima koji koriste sredstva za zaštitu bilja, kao i odgovornima za promet sredstava za zaštitu bilja - kazala je Petrušić.

Cilj i svrha obuka je, kako ističe, obezbjeđivanje kontinuiranog sticanja, obnavljanja i unapređenja stručnog znanja, kako bi se u prvom redu zaštitili korisnici sredstava za zaštitu bilja, kako bi oni sami zaštitili druge ljude, životinje i životnu sredinu od negativnih posljedica koje mogu proisteći prilikom nepravilne primjene sredstava za zaštitu bilja i neznanja korisnika.

Petrušić kaže će obuke organizovati naučno-nastavne ustanove koje su u ovom trenutku u procesu dobijanja ovlašćenja od Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

- Zaštita bilja je agrotehnička mjera koja predstavlja jedan od važnih segmenata u tehnologiji uzgoja bilja i sprovodi se radi ostvarenja boljeg prinosa i dobijanja kvalitetnijeg ploda. Bez obzira na pozitivne efekte primjene sredstava za zaštitu bilja (pesticida), njihova nepravilna primjena može rezultirati ugrožavanjem zdravlja bilja, ljudi i životinja i zagađenjem životne sredine - kazala je ona.

Crnogorski propisi u oblasti pesticida usklađuju se sa EU regulativom, naročito u dijelu registracije, prometa i održive upotrebe sredstava za zaštitu bilja.

- Još od 2009. godine, na crnogorskom tržištu mogu se prodavati samo ona sredstva za zaštitu bilja čije su aktivne supstance odobrene u EU. Takođe, samo registrovani distributeri i uvoznici mogu se baviti prometom sredstava za zaštitu bilja, pod uslovom da imaju zaposlenu odgovornu osobu sa odgovarajućom stručnom spremom. Pravilno sprovođenje propisa je iskorak ka potpunoj harmonizaciji sa EU sistemom- kazala je Petrušić.

Ona objašnjava da je prioritet u uspostavljenom sistemu obuka korisnika sredstava za zaštitu bilja, u smislu pravilne i efikasne upotrebe.

Registrovani poljoprivrednik iz Zete i vlasnik poljoprivredne apoteke Mladen Aligrudić poručuje da je inicijativa Ministarstva poljoprivrede za uvođenje licence za kupovinu pesticida veoma dobar i koristan potez, ali da će biti potrebno vrijeme da se to sve primijeni.

(opširnije u Pobjedi)

foto: politika.rs

Portal Analitika