Politika

Britanski Telegraf: Rusija planirala ubistvo Đukanovića i rušenje Vlade

Britanski Telegraf objavio je, pozivajući se na izvor iz Vlade Velike Britanije, da je Rusija “nesumnjivo” planirala da ubije bivšeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića i da zbaci njegovu Vladu prošle godine, na dan parlamentarnih izbora.
Britanski Telegraf: Rusija planirala ubistvo Đukanovića i rušenje Vlade
Portal AnalitikaIzvor

Prema pisanju Telegrafa, državni udar je trebalo da bude izveden na dan parlamentarnih izbora, a plan je podrazumjeva zauzimanje zgrade Skupštine i ubistvo prozapadnog lidera Đukanovića, te da su ovu akciju vodili ruski obavještajci uz podršku i blagoslov Moskve, kako bi sabotirali plan Crne Gore da se učlani u NATO.

Plan je spriječen samo nekoliko sati prije nego što je trebao da bude sproveden u djelo, a trebao je da izazove krvoproliće i uvede zemlju u nemire, a uoči njenog učlanjenja u NATO.

Telegraf ističe i da se sve to događa dok ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužuje NATO da je "institucja iz Hladnog rata", čije širenje u posljednjih 30 godina vodi ka tenzijama bez presedana u Evropi.

25milo

"Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori planiranog za 16. oktobar prošle godine bio je nesumnjiv primjer rastuće agresivne kampanje miješanja u poslove Zapada", rekao je Telegrafu neimenovani izvor iz britanske Vlade.

Britanski šef diplomatije Boris Džonson i američki kolega Reks Tilerson, a kako navodi list, prošle nedjelje su na svom prvom susretu, razgovarali su o dešavanjima u Crnoj Gori.

Telegraf podsjeća da su na potjernici Interpola dvojica ruskih državljana, za koje crnogorske vlasti tvrde da stoje iza planiranih napada.

"Njih dvojica su mjesecima nadgledali regrutovanje i opremanje male grupe srpskih nacionalista koji su, prepušeni u policajce, trebali da izvrše napad na zgradu crnogorskog parlamenta i ubiju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića”, navodi se u tekstu Telegrafa.

Dalje, Telegraf napominje i da je Kremlj demantovao bilo kakvu umiješanost, a crnogorski tužilac nije optuživao ruske vlasti već je ta optužba usmjerena ka ruskim nacionalistima, dok proruska opozicija u Crnoj Gori tvrdi da je cijeli slučaj izlažiran.

Uz to, u tekstu je navedeno i da su britanske i američke obavještajne agencije pozvane da pomognu vlastima u Crnoj Gori da rasvijetle cijeli slučaj, a do sada prikupljeni dokazi upravo upućuju na to da su u cijeli slučaj umiješani i visoki ruski zvaničnici.

"Enkriptovani telefonski razgovori, prepiske preko mejlova i iskazi svjedoka saradnika sada su dio istrage u sklopu koje je 21 osoba optužena za pokušaj terorizma i urušavanja državnog poretka Crne Gore", piše Telegraf.

Ministar odbrane Crne Gore, Predrag Bošković, kazao je Telegrafu da nema sumnje da je sve organizovano i finansirano od strane ruskih obavještajnih zvaničnika, u sprezi sa nacionalistima u Crnoj Gori.

Prema izvorima Telegrafa sve je planirano tako da se mogu okriviti nacionalisti i lažni ruski agenti, ali dokazi su pokazali da je nezamislivo da plan nije imao podršku sa visokog nivoa.

"Pričate o zavjeri da se poremeti ili svrgne Vlada na neki način. Nezamislivo je da sve to nije neko odobrio", istakao je jedan od izvora Telegrafa.

Detalji plana su objelodanjeni nakon što je britanski sekretar odbrane ser Makl Falon upozorio na "promjene poteza" u miješanju Kremlja u zapadnim zemljama tokom 2016. godine. Falon je krajem oktobra upozorio da Rusija "očigledno testira NATO i Zapad tražeći načine da proširi svoj uticaj, destabilizuje države i oslabi Alijansu".

Telegraf piše i o tome kako je Moskva prošle godine više puta poručila da Crna Gora treba odustati od članstva u NATO. Moskva želi da država sa 600.000 stanovnika ostane u njenoj sferi uticaja ili makar neutralna. Doduše, u tekstu britanskog lista se navodi I da je Rusija u prošlosti je veoma snažno lobirala za pristup lukama na Jadranu.

 

Portal Analitika