Politika

Nikšićka opozicija: Donijeti lex specialis za novi datum izbora

Nikšićka Opštinska izborna komisija utvrdila je i proglasila izborne liste Demokratske parije socijalista i Socijaldemokrata, tako da će ove dvije partije biti i jedine koje će učestvovati na predstojećim lokalnim izborima.
Nikšićka opozicija: Donijeti lex specialis za novi datum izbora
Portal AnalitikaIzvor

Iz opozicije, međutim, za Dnevnik TVCG kažu kako očekuju da će DPS povući listu i tako stvoriti tehničke uslove da predsjednik Filip Vujanović donese odluku o odgađanju izbora.

Što se tiče opštinske izborne komisije grada pod Trebjesom, na njihovom sajtu piše da su još od juče poznati igrači u predstojećoj izbornoj utakmici, zakazanoj za 12 mart. No, to što je Opštinska izborna komisija završila posao, za opoziciju ne znači da je sve završeno.

- Opozicija treba da sjedne za sto i nađe zajednički jezik kada je u pitanju situacija u Nikšiću. Mi, kako vrijeme prolazi, ličimo na Sjevernu Koreju jer nikom nijesu u interesu izbori na kojima će da učestvuje samo jedna politička grupacija - kaže Rade Milošević iz GP URA.

- Mi smo spremni, naša je lista spremna i nije nikakav problem sedam do 15 dana odgodi ili predaja lista ili rok za izbore. Ali, očigledno, kada to DPS-u ne odgovara, onda nema ni odluke, ni odgađanja izbora - kazao je predsjednik nikšićkog Odbora Nove Janko Milatović.

- Bojkot nije izlaz. Odlaganje izbora je u ovoj situaciji izlaz - poručila je Elma Adrović iz SDP-a.

- Upozoravamo DPS da ne produbljuje ionako duboku političku krizu, jer to može imati dramatične posljedice - istakao je Momo Koprivica iz Demokratske Crne Gore.

Nadali su se u predsjednika države - jeste da se ispostavilo da je njihova nada bila samo san budnih, ali ne odustaju. 

- Sada predstoji i očekivali bi jedan dijalog sa DPS. To bi moglo da stabilizuje situaciju. Pa, ako je pravni okvir i povlačenje njihove liste, sada da vlas pošalje poruku ka opoziciji da su spremni na jednu poštenu i fer utakmicu - kazala je Adrović.

Imaju i keca u rukavu.

- Da se po hitnom postupku usvoji lex specialis. Ukoliko se to ne desi, Nikšić će u 21. vijeku imati jednopartijski sistem. Ukoliko DPS ne povuče, poslaće signal da je ujdurma politički motivisana potrebom da se spase partija od sigurnog i ubjedljivog izbornog poraza - smatra Koprivica.

- Evo, da mi se ne zamjeri, ako je moglo zbog katoličkog Uskrsa da se pomjeri, moglo bi i zbog mira u kući da se pomjeri - poručuje Milatović.

- Ukoliko to ne urodi plodom, treba razmotriti sve vidove, pa i građanske proteste, jer ovo ničemu ne vodi - smatra Milošević.

Ono od čega opozicija ne odustaje, iako različitost odustajanje svakog časa stavlja na provjeru, je međusobno dogovaranje, jer još uvijek znaju da bez zbora nema dogovora.

Izvor i foto: Portal RTCG

Portal Analitika