Politika

Darmanović u Minhenu, Grabar-Kitarović: CG bila izložena pokušajima svrgavanja vlasti

Crna Gora je bila izložena pokušajima mijenjanja smjera i svrgavanja vlasti, što jedva da je bilo primijećeno, kazala je juče predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na panelu „Budućnost euroatlantske sigurnosti – nova uloga za Balkan?“ uoči otvaranja Minhenske sigurnosne konferencije gdje učestvuje i ministar vanjskih poslova Crne Gore, prof. dr Srđan Darmanović.
Darmanović u Minhenu, Grabar-Kitarović: CG bila izložena pokušajima svrgavanja vlasti
Portal AnalitikaIzvor

- Evroatlantske integracije na meti su nekih zemalja koje se u to nelegitimno miješaju. Evropska unija i NATO izgubili su interes za jugoistočnu Europu, pa su oživjele stare nacionalističke i ekspanzionističke vizije, ojačao radikalni islamizam i uključenost trećih zemalja, posebno Rusije... Hrvatska snažno podržava proširenje EU i NATO-a, ali i suverenu volju drugih da sami biraju svoje saveznike. Ono što ne tolerišemo je miješanje drugih država u donošenje odluka, što se događa u nekim susjednim državama - istakla je Grabar-Kitarović spomenuvši kao primjer Crnu Goru.

Ministar Darmanović boravio je juče u posjeti Bavarskoj tokom koje je razgovarao s predsjednicom bavarskog Parlamenta Barbarom Štam, šefom Državne kancelarije Bavarske i ministrom za federalna pitanja i posebne zadatke dr Marselom Huberom, izvršnim direktorom Društva za JIE dr Hansjorgom Brejem, kao i predsjednicom Fondacije Hans Zajdel Ursulom Menle.

- U odvojenim susretima s visokim zvaničnicima ove njemačke pokrajine, izraženo je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Crne Gore i Bavarske a razmijenjena su mišljenja i o mogućnostima za jačanje veza u oblastima vladavine prava, privrede i kulture. Ocijenjeno je da je otvaranje Generalnog konzulata Crne Gore u Minhenu umnogome doprinijelo intenziviranju dijaloga dvije strane - ističu iz crnogorskog MVP.

U sklopu posjete, ministar Darmanović je govorio na konferenciji „Budućnost evroatlantske bezbjednosti - nova uloga Balkana“, koja je prethodila 53. Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji. Ovaj skup su zajednički organizovali šef Državne kancelarije Bavarske i ministar za federalna pitanja i posebne zadatke dr Marsel Huber i predsjednik Njemačko-atlantske asocijacije i savezni ministar za hranu i poljoprivredu Kristijan Šmit, a u diskusiji su učestvovali i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, stalni saradnik i direktor projekta Evropa Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda, kao i direktor Centra za SAD i Evropu u okviru Brukings instituta Fiona Hil.

- U fokusu skupa bile su bezbjednosne prilike na Zapadnom Balkanu i uloga koju ovaj region ima u okviru evropske bezbjednosne arhitekture. Ministar Darmanović je tokom izlaganja istakao važnost nastavka integracionih procesa kao značajnih instrumenata očuvanja stabilnosti u regionu, podvukavši doprinos koji Crna Gora daje u kreiranju bezbjednog i stabilnog okruženja i još jednom ponovio posvećenost naše zemlje njegovanju dobrosusjedskih odnosa i afirmaciji regionalnog povezivanja i saradnje. Učesnici su pozdravili Crnu Goru kao buduću članicu NATO i saglasili se da je neophodno uložiti dodatne napore i osnažiti proces evroatlantske integracije aspiranata sa Balkana kao jedan od odgovora na bezbjednosne izazove u Evropi, ali i šire - saopšteno je iz Ministarstva. 

Portal Analitika