Politika

Pažin: Svi da doprinesu očuvanju kulture dijaloga

U Crnoj Gori je kultura tolerancije i dijaloga na nivou koji je neprihvatljiv za demokratsko društvo, ocijenio je potpredsjednik Vlade, Zoran Pažin, i apelovao na sve učesnike u javnom životu da doprinesu očuvanju tih vrijednosti.
Pažin: Svi da doprinesu očuvanju kulture dijaloga
Portal AnalitikaIzvor

Pažin je, na otvaranju Škole demokratskog rukovođenja, kazao polaznicima Škole da je uvjeren da će svako od njih doprinijeti kulturi tolerancije i dijaloga u Crnoj Gori.

"Oni su prethodnih dana u Crnoj Gori srozani na nivo koji je neprihvatljiv u demokratskog društvu. Srozani su na jedan nivo kao malo kad, ili nikad, u crnogorskoj istoriji", ocijenio je Pažin koji je potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku.

On je ukazao da je smisao slobode izražavanja da obezbijedi propulzivnost različitih političkih ili drugih mišljenja i stavova i kompetenciju političkih ideja, kako bi građani bili u prilici da biraju ono što je u njihovom najboljem interesu.

"Nasilničko ponašanje, bahatost, vrijeđanje na nacionalnoj ili vjerskoj osnovi, izazivanje nacionalne ili vjerske mržnje, netrpeljivosti ili razdora nijesu doprinos demokratiji i nijesu sloboda izražavanja, već zloupotreba slobode izražavanja", naveo je Pažin.

On je ukazao da sloboda izražavanja, ukoliko se zloupotrebljava, ne samo da vrijeđa neka druga dobra, političke i pravne vrijednosti društva, već i obesmišljava i tu slobodu,

"Jer relativizuje značaj slobode izražavanja u demoktratskom društvu", objasnio je Pažin.

On je apelovao na sve polaznike Škole, protagoniste društvene scene i sve učesnike u političkom i uopšte javnom životu da doprinesu očuvanju ovih vrijednosti koje su, ne samo uslov, nego preduslov demokratije.

Predstavnici Demokratskog fronta su napustili salu kada je najavljeno obraćanje Pažina.

Pažin je, upitan da prokometariše Nacrt izmjena Krivičnog zakonika, ukazao da je predviđena i izmjena krivičnog djela ometanje pravde.

Prema njegovim riječima, formulacija koja je sada prisutna u javnom dijalogu koji se vodi po tom pitanju je formulacija Radne grupe koja je radila na tom Zakonu.

"Znači da to nije, ne samo stav Vlade još uvijek, nego to nije ni konačan stav Ministarstva pravde, posebno to još uvijek nije moj stav. Ja se još uvijek nijesam o tome izjasnio", saopštio je Pažin.

On je najavio da će se, nakon javne rasprave o tom pitanju, čuti stav Ministarstva pravde o tome, kao i njegov lični stav.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Aivo Orav, ukazao je da svaka promjena, da bi se zaista ukorijenila, mora biti iskrena i doći iznutra.

"To znači da Crna Gora, da bi reformski put bio uspješan, kao društvo mora imati mogućnost da se osloni na znanje i vještine koje mlađe generacije političara i novinara u ovoj zemlji mogu da ponude", poručio je Orav.

On je polaznicima Škole kazao da Crna Gora mora da bude u mogućnosti da se osloni na njih, sjutrašnje lidere, koji, kako je rekao, snose odgovornost da doprinesu transformaciji društva u kome će vladavina prava biti čvrsto utemeljena i ljudska prava u potpunosti zaštićena.

"Predstojeći put neće biti lak, ali želim da vas uvjerim da će EU nastaviti da bude pouzdan partner Crnoj Gori na ovom izazovnom putovanju", saopštio je Orav.

Portal Analitika