Politika

Popović i Đonović o haosu u parlamentu: Sa nasilnicima nema trulih kompromisa

Vlast u Crnoj Gori mora da pokaže više odlučnosti i autoriteta u odbrani ustavnog poretka ili da javno kapitulira, jer zabluda je da će se nasilnici odobrovoljiti kompromisima – kazao je za Pobjedu književnik i publicista Milorad Popović, povodom verbalnih i fizičkih nasrtaja poslanika DF-a na kolege iz vlasti, ali i odluke Vrhovnog državnog tužioca Stankovića da se odustane od prijedloga za određivanje pritvora Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću.
Popović i Đonović o haosu u parlamentu: Sa nasilnicima nema trulih kompromisa
Portal AnalitikaIzvor

Popović je ocijenio da „nasilnici priznaju samo snagu i odlučnost“, te da predsjednici države i Skupštine - kao prvaci zemlje koja se, kako je kazao, kroz istoriju mnogo puta suočavala sa mnogo opasnijim protivnicima ,,od Mandića i kompanije“ – moraju da pokažu odlučnost u odbrani nacionalnih i državnih vrijednosti ili da javno kapituliraju“.

Popuštanje

- Svako dalje popuštanje, truli kompromisi, kupovanje vremena zemlju vodi u haos i mogući građanski rat. Stabilnost i samostalnost Crne Gore u ovom teškom trenutku moguće je odbraniti smao hladnokrvnom odlučnošću i beskompromisnošću – rekao je Popović.

On smatra da je jučerašnje nasilje u skupštinskom holu „nastavak subverzivne kampanje koja se vodi od nacionalističkih krugova u Moskvi i Beogradu, još od ljeta 2015. godine“.

- Jučerašnji primitivizam u Skupštini je nastavak pokušaja državnog udara od 24. oktobra 2015. godine i planiranog krvoprolića na dan izbora, 16. oktobra 2016, što pokazuje riješenost vojvode Mandića i njegovih saradnika da nijesu odustali od nasilnog oduzimanja vlasti u Crnoj Gori – kazao je Popović.

Nekadašnji poslanik Liberalnog saveza u crnogorskom parlamentu, politički analitičar Ranko Đonović, ocjenjuje da je ponašanje poslanika u crnogorskom parlamentu danas gore nego što je bilo devedesetih godina prošlog vijeka.

- Suštinski i formalno, parlamentarni period u Crnoj Gori 1990. i danas gotovo je neuporediv. Uvrede iz devedesetih godina u parlamentu, pa i na personalnom nivou bile su rijetkost. Danas su one pravilo, od personalnog do državnog nivoa – kazao je za Pobjedu Đonović.

- Istina, to je pravilo manjeg dijela poslanika, kazao je Đonović, ali taj dio dominantno daje opštu sliku crnogorskog parlamenta. Interesantno je da su klevete i uvrede bile prisutne i u režimskim medijima 90-ih godina i njihovim jurišnicima iz velikosrpske opozicije, a na račun građanskog dijela opozicije, prije svega Liberalnog saveza. Danas, taj primitivni, sramotni, klevetnički posao radi nekoliko opozicionih medija – ističe Đonović.

Prema njegovijm riječima, parlamentarni život u Crnoj Gori je, kako je rekao „tako napredovao u nazadovanju da je stigao do dna“.

(Opširnije u današnjem broju Pobjede)

Portal Analitika