Kultura

PODGORIČARENJE: Dan zaluđenih

Dan zaljubljenih je postao nezvanični praznik prodavaca cvijeća, proizvođača čokolada, vlasnika parfimerija, zlatara i restorana. U eri konzumerizma postao je način da trgovci zarade na našoj potrebi da drugima iskažemo ljubav
PODGORIČARENJE: Dan zaluđenih
Portal AnalitikaIzvor

Dan zaljubljenih. Valentinovo. Sveti Trifun. Zbuniše ove mlade, ionako sluđene glave, kojima je svejedno kako se taj dan zove, samo da se dobije neki poklon. Porijeklo praznika je možda obavijeno velom tajni, ali to ne sprečava ljude da vjeruju da je Valentin bio heroj, jedna jako značajna i, iznad svega, romantična figura. Ili da ga vezuju za kapitalistički „uvezeni“ praznik i gađu se sarkazmima na račun svih koji 14. februara obuku nešto crveno i daruju poklon voljenoj osobi.

Valentinovo nije drugačije od svih drugih tema koje nas godinama uspješno dijele. I ove godine nas je podijelio.

Žrtve praznika

Rimokatolička crkva 14. februara slavi uspomenu na utamničenog episkopa tersijskog Valentina, dok u kalendaru pravoslavne crkve, ovaj dan pripada Svetom Trifunu, esnafskoj slavi proizvođača vina. Zapravo, „četrnaestica“ posljednjih godina sve manje ima veze sa religijom.

Ovaj datum je postao nezvanični praznik prodavaca cvijeća, proizvođača čokolada, vlasnika parfimerija, zlatara i restorana. Dan zaljubljenih je u eri konzumerizma postao način da trgovci i kompanije zarade na našoj potrebi da drugima iskažemo ljubav. Zato su na cijeni nakit, parfemi, putovanja, skupe večere i sve ono zbog čega se nećete „obrukati“ pred voljenom osobom. I najveće žrtve ovog praznika obično postaju muškarci.

tesla

Mužjak i buket

Svašta se moglo čuti po Podgorici na Valentinovo... „O Danu zaljubljenih mislim da je to pravi dan da čovjek napravi budalu od sebe, a da mu niko ne zamjeri“. „Dan zaljubljenih je posljednji pokušaj da muškarci postanu džentlmeni“. „Glupo mi je da kradem katoličku tradiciju samo zbog toga što je to u trendu“. „Nekad nam je potrebno malo magije, a skeptici?“ „Ako je Sveti Valentin dan zaljubljenih, koji je dan razvedenih? Spasovdan?“ „Neka uvedu Dan zagubljenih i zaglupljenih, pa će da vide što je masovno slavlje“...

Iako je 21. vijek, pa su čak i Crnogorci evoluirali, kada većina naših sugrađana vidi mužjaka na ulici sa buketom, nerijetko pomisli: „Viđi ovoga papučara, mrča, jada...“ Da ne citiram nešto ružnije. Malo je onih koji će u njemu vidjeti romantičnu dušu, koja želi da pokaže iskrenu ljubav.

A onda, kada pitate žene da li vole da im partneri na Dan zaljubljenih poklone još nešto osim pažnje, većina odmahuje glavom. Njih to kao ne zanima samo jednom u godini. Glup im je praznik zato što se ljubav slavi svakog dana. Pa da... Još kad bi stvarno mislile da nije baš romantično kada imate obavezu da kupite poklon partneru, a ne ga sačekale iza zatvorenih vrata da mu oči iskopaju ako se pojavi bez cvjetića i adekvatne kutijice sa mašnom.

Razumjeti sebe

A šta je sa onima koji nemaju drugu polovinu na „najljubavniji“ dan u godini? Srećni ljudi. Oni su makar rasterećeni datuma koji se na ovaj ili onaj način mora poštovati. Pomalo zbunjeni iz prikrajka gledaju sav taj nalet emocija, koji vrca u svojoj punoći. Zaliježu iza prve krivine da ih ne strefi koji zalutali buket nezadovoljne nevjeste u glavu. Kriju se iza izloga da ne bi snimili prijatelja koji je baš toga dana izveo ljubavnicu na večeru. Podsjeti me što to bješe ljubav, davno zapjeva Oliver Dragojević...

Ljubav je voljeti sebe svakoga dana, imali partnera ili ne. U ovom suludom vremenu najteže je prigrliti i razumjeti sebe. Zato ako imate sebe, ne treba da štrecate od Dana zaljubljenih. Svake godine dođe i prođe, sa manje ili više pompe. I brzo se umire i romantici i skeptici. Zaljubljeni ili zaluđeni... Svejedno je. Samo budite to što jeste!

Mirjana POPOVIĆ

FOTO: pinterest.com

Portal Analitika