Politika

Gošović: Brajović pred očima javnosti Crne Gore prekršio odredbe Poslovnika Skupštine

Član Predsjedništva Demokratske Crne Gore, Neven Gošović, kazao je da zaštita dostojanstva, jačanje uloge i značaja Skupštine kao ključne institucije demokratije nije moguće ukoliko Predsjednik Skupštine ne poštuje zakon o njenom radu – Poslovnik Skupštine.
Gošović: Brajović pred očima javnosti Crne Gore prekršio odredbe Poslovnika Skupštine
Portal AnalitikaIzvor

''A gospodin Brajović je na najgrublji način, pred očima cjelokupne javnosti, u postupku sazivanja sjednice Prvog vanrednog zasijedanja u 2017. godini, na kojoj je odlučivano o predlogu za davanje odobrenja za pokretanje krivičnog postupka i određivanja pritvora za poslanike u Skupštini Crne Gore Andriju Mandića i Milana Kneževića, prekršio odredbe Poslovnika Skupštine Crne Gore'', ističe Gošović.
            
Prema njegovim riječima Ustavom Crne Gore određeno je da se Skupština, u periodu od početka januara do prvog radnog dana u martu nalazi u vanrednom zasijedanju, kao i da se vanredno zasijedanje saziva na zahtjev Predsjednika Crne Gore, Vlade ili najmanje trećine ukupnog broja poslanika.
            
''Dok je članom 128 Poslovnika Skupštine Crne Gore, između ostalog, precizirano da podnosilac zahtjeva za vanredno zasijedanje ne može zahtijevati sazivanje Skupštine u vremenu kraćem od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, a za dnevni red sjednice može predložiti samo predloge akata čiji je predlagač; a da, izuzetno, samo Predsjednik Crne Gore može zahtijevati sazivanje Skupštine na vanredno zasijedanje u roku kraćem od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva'', ističe Gošović.
            
Kako dalje navodi, predsjednik Skupštine je naznačenu sjednicu vanrednog zasijedanja sazvao za 15. februar 2017. godine, u roku od svega dva dana od dana podnošenja zahtjeva 28 poslanika parlamentarne većine, koji nijesu bili ni predlagači akta – odluke, čije se donošenje zahtijevalo.
            
''Nakon na taj način sazvane i održane sjednice, predsjednik Skupštine je, bez trunke stida i odgovornosti, saopštio javnosti da je Skupština svoj posao odradila profesionalno. Predsjednik Skupštine je postupio na navedeni način jer je bio svjestan činjenice da se protiv odluke koju Skupština donese u vršenju svojih ustavnih ovlašćenja ne može pokrenuti upravni spor. Odnosno, da odluka Skupštine kojom se daje odobrenje za pokretanje krivičnog postupka i određivanje pritvora protiv poslanika Andrije Mandića i Milana Kneževića ne može biti osporavana u upravnom i sudskom postupku. Znajući za tu okolnost, predsjednik Skupštine je zloupotrijebio službeni položaj i prvi put u istoriji crnogorskog parlamentarizma, u vremenu vanrednog zasijedanja, sazvao sjednicu Skupštine suprotno Poslovniku. Ali, time je odgovornost predsjednika Parlamenta još i veća, jer je time ponižena Skupština i dodatno zaoštrena duboka politička kriza u Crnoj Gori'', dodaje Gošović.
            
Kako član predsjedništva Dmeokrata dalje navodi, predsjednik Parlamenta dužan je saopštiti javnosti zbog čega je pogazio Poslovnik Skupštine, po čijem nalogu i za čije interese je sjednicu Skupštine sa tako osjetljivom tačkom dnevnog reda, suprotno Poslovniku, sazvao neposredno pred okončanje roka za predaju izbornih lista u opštini Nikšiću.
            
''Demokrate poručuju da odgovornost za stvaranje i produbljivanje političke krize u Crnoj Gori i ponižavanje institucija sistema zarad očuvanja vlasti režima Mila Đukanovića neće mimoići nikoga, pa ni gospodina Brajovića, koji se voljom aktuelnog režima, ali zasigurno ne voljom građana Crne Gore, nalazi na funkciji predsjednika najvećeg predstavničkog doma građana'', zaključuje Gošović.

Portal Analitika