Politika

Vujanović: Ne postoji zakonski osnov za odlaganje nikšićkih izbora

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, saopštio je danas da ne postoji zakonski osnov za odlaganje lokalnih izbora u Nikšiću.
Vujanović: Ne postoji zakonski osnov za odlaganje nikšićkih izbora
Portal AnalitikaIzvor

„Ne postoji zakonska mogućnost da se produži rok za izbore jer mandat postojećoj Skupštini ističe  27. marta 2017. godine. Ako se izbori ne bi održali 12. marta  2017. godine svi organi lokalne samouprave bi izgubili legitimnost svog funkcionisanja i  zakonitog rada“, navodi s eu saopštenju iz Vujanovićevog kabineta.

Na temelju ovih zakonskih odredbi, kako je naveo, krajnji rok za raspisivanje izbora za Skupštinu opštine Nikšić  bio je 12. mart 2017.godine.

„ I izbori su raspisani upravo za taj, poslednji dan, kako bi se subjektima zainteresovanim za učešće na izborima omogućio najduži rok. S toga je nemoguće odlagati izbore za Skupštinu opštine Nikšić jer izričitost odredbi ovih zakona to onemogućava“, zaključuje se u saopštenju.

Odredbom čl. 42 Zakona o  lokalnoj samoupravi izbore za skupštine opštine raspisuje Predsjednik države države tako da se oni održavaju nakasnije 15 dana prije isteka mandata skupštine. Shodno odredbi čl. 13 stav 3 Zakona o izboru odbornika i poslanika dan održavanja izbora je neradni dan (nedelja) a prema članu 14 istog zakona izbori se raspisuju najkasnije 15 dana prije isteka izbornog perioda odbornika i od dana raspisivanja izbora do održavanja izbora ne može proteći manje od 60 ni više od 100 dana.

Odlaganje izbora je tražila Socijaldemokratska partija.

Portal Analitika