Politika

SDP zvanično traži odlaganje izbora izbora u Nikšiću

Socijaldemokratska partija (SDP) zvanično je uputila pismo predsjedniku države Filipu Vujanoviću u kojem traži da odloži lokalne izbore u Nikšiću.
SDP zvanično traži odlaganje izbora izbora u Nikšiću
Portal AnalitikaIzvor

U pismu SDP traži od Vujanovića da na osnovu funkcionalne pozicije i partijske pripadnosti obezbijedi stvaranje normativnih pretpostavki za odgađanje izbora u Nikšiću zakazanih za 12. mart 2017. godine.

Odgađanje izbora je, navodi se u pismu, neophodno kako bi se stabilizovao politički i ukupni ambijent, omogućilo učešće svih političkih subjekata, a ne samo jednog, i stvorili uslovi za izbore u ustavnom, demokratskom  i politički kompetitivnom ambijentu.

“U najkraćem, da učinite ono što jeste posao predsjednika države u ovakvim okolnostima. Podsjećamo vas da je zbog stvaranja ambijenta u kojem se ne može iskazati slobodna volja građana i destabilizacije izbornog procesa najavom hapšenja dva opoziciona poslanika, opozicija odustala od učešća na izborima u Nikšiću”, navodi se u pismu SDP-a.

SDP je, kako kažu, svjesna da na političkoj i društvenoj sceni ima i previše aktera koji iz različitih razloga žele i priželjkuju destabiliaciju Crne Gore i devastiranje političkog sistema, kroz njegovo svođenje na autokratiju u kojoj su obesmišljeni parlament, demokratske procedure i slobodni izbori.

“SDP-u je, kao jedinoj izvornoj državotvornoj političkoj partiji, jasno da je obesmišljavanje i rušenje temeljnih demokratskih instituta najbrži put za urušavanje države Crne Gore. Jasno nam je da na raznim političkim stranama postoji interes za tako nesto. Mi znamo da se  Crna Gora najbolje brani demokratijom i stabilnošću, i vjerujemo da možemo biti na putu da Crnu Goru politički stabilizujemo i vratimo mir i  sklad među naše građane. Vaš dorinos bi bio da u skladu sa Vašim ustavnim ovlašćenjima tome dorinesete i preduzmete aktivnosti, koje će omogućiti odlaganje nikšićkih izbora i učešće opozicije na njima”, zaključuje se u pismu.

Portal Analitika