Kultura

Ljumović: Izložba "Posebna je Crna Gora" za nove obrazovne prakse (Foto)

Dio bogatog muzejskog materijala koncipiran kroz izložbu „Posebna je Crna Gora“ probudiće interesovanja publike da otkriva posebnosti Crne Gore, njenu prirodnu raznolikost i jedinstvenost. Vjerujem da će inicirati nove obrazovne prakse, koje bi trebalo da budu kreirane kao spoj politika u obrazovanju, nauci i kulturi, kazao je ministar kulture Janko Ljumović.
Ljumović: Izložba "Posebna je Crna Gora" za nove obrazovne prakse (Foto)
Portal AnalitikaIzvor

On je tim riječima sinoć na Cetinju otvorio prirodnjačku izložbu „Posebna je Crna Gora“, koju je Ministarstvo organizovalo sa Prirodnjačkim muzejom Crne Gore.

Govoreći o ulozi i značaju te institucije, ministar Ljumović je istakao da on „svojom djelatnošću nameće spoj prirode, nauke i kulture kao imperativ, čime nedvosmileno ukazuje da moderan pristup muzeologiji podrazumijeva rušenje tradicionalnih granica između ovih oblasti“.

1602izlozba6Direktorica Prirodnjačkog muzeja, dr Lidija Polović predstavila je detalje postavke i upoznala prisutne sa glavnim ciljevima u radu muzeja.

- Organizacija ove izložbe, samo je prva u nizu aktivnosti koje Prirodnjački muzej ima u svom Planu rada za 2017. godinu, koji bi trebao rezultirati afirmacijom ove institucije, te zauzimanjem mjesta koje joj prirpada u Crnogorskom društvu. Ministarstvo kulture i Vlada Crne Gore snažno su podržali novi pristup u radu kojim Prirodnjački Muzej želi ostvariti zacrtrane ciljeve. U nastupajućem periodu Muzej mora više raditi na obogaćivanju muzejskih zbirki, organizaciji izložbi koje će biti prezentovane u gradovima širom Crnom Gore - navela je direktorica Polović.

1602izlozba5U okviru izložbe „Posebna je Crna Gora“ prikazan je dio bogatih zbirki Prirodnjačkog muzeja. Poseban akcenat je na endemičnim i rijetkim vrstama koje koje predstavljaju simbole Crne Gore. Na izložbi su prvi put predstavljene rude i minerali, kao dio su vrijedne zbirke, koja je od nedavno našla svoje mjesto u Prirodnjačkom muzeju.

Dio izložbe u Ministarstvu kulture je i rad slikarke Tijane Gordić „Gorska bašta“ koju čine 24 slike malog formata, rađene u tehnici akrilik na platnu.

Podsjećamo, u okviru izložbe biće organizovana edukativna, tematska predavanja kustosa Prirodnjačkog muzeja, namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola, ali i drugim pojednicima koje interesuje raznovrsno prirodno bogatstvo Crne Gore.

1602izlozba11602izlozba2
Portal Analitika