Crna hronika

Zaplijenjeno 18,5 kg hašiša u tečnom stanju, uhapšen Albanac

Službenici Uprave carina i Uprave policije MUP-a su na Graničnom prelazu Debeli brijeg, na izlazu iz Crne Gore, otkrili oko 18,5 kilograma hašiša u tečnom stanju koji je bio sakriven u vozilu albanskih registarskih oznaka.
Zaplijenjeno 18,5 kg hašiša u tečnom stanju, uhapšen Albanac
Portal AnalitikaIzvor

Kako je u zajedničkom saopštenju UC i UP rečeno, vozilom je upravljalo lice iz Republike Albanije koje je lišeno slobode, a koje je, kako se sumnja, imalo namjeru da hašiš prokrijumčari preko granice radi dalje prodaje u zemljama Evropske unije. Ovo je prvi put u proteklom periodu da je zaplijenjena ovako velika količina hašiša u tečnom stanju na našoj teritoriji.

''Naime, carinski i policijski službenici su juče, 14.02.2017. godine oko 16,10 časova, obavljajući redovne granične provjere i kontrole, na izlaznoj traci na GP Debeli brijeg izvršili pregled vozila marke „Opel Astra“, albanskih registarskih oznaka, kojim je upravljao Đ.H. (27) iz Tropoje – Republika Albanija. Pregledom vozila carinski i policijski službenici su u šupljinama, u desnoj i lijevoj bankini, pronašli 10 plastičnih flaša i 2 staklene tegle sa tečnom gustom materijom crne boje sa ukupnom bruto masom 18.225 grama i 3 manja pakovanja pravougaonog oblika upakovanog u PVC foliju bruto mase 120 grama. Sumnja se da je gusta materija u tečnom stanju, ukupne bruto težine 18.345 grama, tzv. hašiš ulje'', navodi se u saopštenju.

debeli-brijeg-i-15-02

Kako dodaju, lice, droga i vozilo predati su policijskim službenicima Odsjeka za borbu protiv droge radi daljeg postupanja. 

''Kriminalistička obrada koju su sproveli policijski službenici Odsjeka za borbu protiv droge upućuje na sumnju da je Đ.H. hašiš u tečnom stanju prokrijumčario iz Albanije u namjeri da ga preko naše teritorije prokrijumčari dalje, ka zemljama Evropske unije, radi dalje prodaje. Hašiš će biti upućen Forenzičkom centru radi detaljnih analiza i vještačenja. Hašiš je opojna droga koja se dobija od smole konoplje. Za proizvodnju jednog kilograma hašiša potrebno je preko 280 kilograma marihuane. Hašiš je rijetko zaplenjivan na našoj teritoriji, dok su zaplene hašiš ulja još bile rjeđe i to u veoma malim količinama. Hašiš ulje je inače, po THC svojstvima, najjači proizvod kanabisa i tri do četiri puta je jači od običnog hašiša'', ističe se u saopštenju.

Osumnjičeni Đ.H. će, uz krivičnu prijavu, biti priveden državnom tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. 

Portal Analitika