Abiznis

EKIP: Javno nadmetanje za dodjelu frekvencija

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) pokrenula je postupak javnog nadmetanja za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija iz opsega od 3,4 hiljade do 3,6 hiljada megaherca (MHz) za realizaciju javne fiksne odnosno mobilne mreže.
EKIP: Javno nadmetanje za dodjelu frekvencija
Portal AnalitikaIzvor

Zahtjev za učešće u postupku javnog nadmetanja odnosno aukciju spektra se podnosi neposrednom predajom na arhivi EKIP-a, svakog radnog dana od devet do 15 sati, ili putem pošte na adresu regulatora, zaključno sa 20. martom.

Svaki kvalifikovani ponuđač na aukciji spektra podnosi jednu ili više paket ponuda za jedan ili više frekvencijskih blokova koji su predmet dodjele.

Ponude se podnose u papirnoj formi na obrascu ponude, koji se, zajedno sa garancijom ponude, dostavlja u neprovidnoj zatvorenoj koverti na dan održavanja aukcije spektra.

Okvirni termin za održavanje aukcije spektra je od 27. do 31. marta.

“O tačnom datumu održavanja aukcije spektra i vremenskom rasporedu pojedinih faza aukcije spektra kvalifikovani ponuđači će biti obaviješteni najmanje tri dana unaprijed”, rekli su iz EKIP-a.

Odluka o izboru najpovoljnijih ponuđača u postupku javnog nadmetanja biće donešena u roku od 30 dana od završetka aukcije spektra.

Radio-frekvencije koje su predmet javnog nadmetanja se dodjeljuju za korišćenje na ekskluzivnoj osnovi na čitavoj teritoriji Crne Gore.

Javno nadmetanje se sprovodi metodom aukcije spektra u formatu jednokružnog nadmetanja putem zatvorenih ponuda.

Predmet javnog nadmetanja su frekvencijski blokovi iz opsega od 3,4 hiljade do 3,6 hiljada MHz, koji su za potrebe javnog nadmetanja razvrstani u šest kategorija.

Kriterijum za izbor najpovoljnijih ponuđača je ponuđena cijena.

Kombinacija paket ponuda sa najvišim ukupnim ponuđenim iznosom predstavlja pobjedničku kombinaciju ponuda.

Za dodjelu frekvencijskih blokova obuhvaćenih pobjedničkom ponudom, ponuđač je obavezan da plati jednokratnu naknadu u visini iznosa njegove pobjedničke ponude.

Pravo učešća u postupku javnog nadmetanja ima svaka zainteresovana kompanija koja otkupi dokumentaciju za javno nadmetanje, a koje ima najmanje pet godina iskustva u implementaciji i pružanju javnih fiksnih odnosno mobilnih elektronskih komunikacionih mreža i usluga.

Pravo učešća u postupku javnog nadmetanja ima i grupa ponuđača odnosno konzorcijum.

Svako preduzeće, prije ili poslije otkupa dokumentacije za javno nadmetanje, može formirati konzorcijum sa drugom kompanijom i takav konzorcijum može podnijeti zahtjev za učešće na aukciji spektra. 

Kvalifikovani ponuđač je obavezan da EKIP-u dostavi garanciju ponude na iznos koji pokriva najmanje 100 odsto iznosa najviše ponude koju je podnio.

Za otkup dokumentacije za javno nadmetanje potrebno je uplatiti hiljadu eura.

EKIP je prošle godine dodijelila Telenoru, Crnogorskom Telekomu i M:tel-u odobrenja za korišćene radio-frekvencija za mobilnu mrežu.

Portal Analitika