Društvo

Zabran ribolova na Skadarskom jezeru zbog niskog vodostaja

Zbog niskog vodostaja u Nacionalnom parku Skadarsko jezero, a na inicijativu Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja donijelo je Naredbu o dopuni naredbe o ribolovnim zabranima, ograničenjima i mjerama za zaštitu ribljeg fonda kojom se zabranjuje lov na sve vrste ribe i ostale vodene faune ukoliko je nivo vode manji od 6.46 mnm, saopšteno je Portalu Analitika iz Nacionalnih parkova.
Zabran ribolova na Skadarskom jezeru zbog niskog vodostaja
Portal AnalitikaIzvor

Trenutni nivo Skadarskog jezera je, prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, 6.05 mnm, pa shodno tome u ovom parku od sjutra (16.2.2017.) će biti zabranjen lov na sve vrste riba i ostalu vodenu faunu do poboljšanja hidroloških prilika.

Uz mišljenje stručnjaka sa Prirodno - matematičkog fakulteta, JPNPCG uputilo je inicijativu Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja za razmatranje uvođenja zabrana ribolova zbog loših hidroloških prilika, a u cilju očuvanja ribljeg fonda.

Zbog niskog vodostaja Skadarskog jezera smanjuje se i radijus kretanja i mogućnost migracija vodenih organizama, prvenstveno riba, iz jednog dijela jezera u drugo.

Organizmi nalaze utočista u određenim lagunama i izvorima, i uz činjenicu da su inače u slabijoj životnoj kondiciji, lakše ih je uloviti ili preloviti neku vrstu.

Privrednim i sportskim ribolovom, uz već loše hidrološke prilike, dodatno bi se opteretile vrste u Skadarskm jezeru, pa će uvođenjem zabrana biti omogućeno da se one prirodno oporave. Na taj način osiguraćemo da Skadarsko jezero sačuva svoju produktivnost i obilje vrsta kada je ihtiofauna u pitanju.  

O ovoj naredbi Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore obavijestiće Ribarska udruženja i pojedince koji se bave izlovom ribe u ovom zaštićenom području.

Takođe, JPNPCG upozorava sve građane da je izlovljavanje ribe nedozvoljenim sredstvima krivično djelo i da će se sva lica uhvaćena u vršenju lova na nedozvoljen način biti procesuirana nadležnim organima.

"Svaki vid uzurpacije ovog zaštićenog prostora prijavite na broj telefona Službe zaštite 067/344-021", zaključuje se u saopštenju.

 

Portal Analitika