Abiznis

Reprogram za poreske dužnike

Ministarstvo finansija objavilo je javni poziv svim zainteresovanim poreskim dužnicima za podnošenje zahtjeva za reprogram poreskog potraživanja.
Reprogram za poreske dužnike
Portal AnalitikaIzvor

Iz Ministarstva su pozvali sva zainteresovana preduzeća i građane, koji imaju neplaćena poreska potraživanja dospjela za plaćanje do danas, da podnesu zahtjev za reprogram poreskog potraživanja.

Predmet reprograma poreskog potraživanja mogu biti sva poreska i neporeska potraživanja poreskog dužnika, koja su dospjela za plaćanje do danas i nastala po osnovu poreza na dobit.

Predmet reprograma poreskog potraživanja ne može biti poresko potraživanje poreskog dužnika nad kojim je otvoren stečajni postupak, osim ako se stečaj sprovodi reorganizacijom, kao ni potraživanje kojem je odobren reprogram poreskog potraživanja, u skladu sa propisima o državnoj pomoći.

“Zahtjev za reprogram poreskog potraživanja podnosi se centrali Poreske uprave (PU), na propisanom obrascu, u roku od 45 dana od objavljivanja poziva, odnosno najkasnije do 1. aprila”, precizira se u pozivu.

Zahtjev za reprogram poreskog potraživanja, pored opštih podataka o poreskom dužniku, vrsti i iznosu poreskih potraživanja, obavezno sadrži i predlog reprograma poreskog potraživanja u kojem su naznačeni broj i iznos mjesečnih rata koji mogu biti predmet reprograma.

Reprogram poreskog potraživanja može se odobriti u najviše 60 jednakih mjesečnih rata.

Minimalni iznos mjesečne rate koja može biti predmet reprograma poreskog potraživanja iznosi za građanina koji ne obavlja privrednu djelatnost 50 eura, preduzetnikа koji plaća obaveze u paušalnom iznosu 70 eura, za one koji plaćaju obaveze prema stvarnom dohotku 100 eura, preduzeće koje ima do pet zaposlenih 100 eura, od šest do 50 zaposlenih 500 eura, a preko 50 zaposlenih, hiljadu eura.

Poreski dužnik, kome se ododbri reprogram poreskog potraživanja, dužan je da jednokratno uplati deset odsto od ukupnog iznosa poreskog potraživanja utvrđenog rješenjem o reprogramu u roku od 90 dana od donošenja rješenja.

PU, o zahtjevu poreskog dužnika za reprogram poreskog potraživanja, odlučuje rješenjem, u roku od 60 dana od isteka roka za podnošenje zahtjeva.

Ukoliko, poreski dužnik kome je odobren reprogram poreskih potraživanja ne uplati jednokratnu uplatu u utvrđenom roku ne uplati tri mjesečne rate u skladu sa rješenjem o reprogramu ili kasni više od 30 dana sa plaćanjem tekuće obaveze po osnovu javnih prihoda, poreski organ će ukinuti rješenje o reprogramu.

Takođe, u tom slučaju poresko potraživanje će se uvećati za pripadajuću kamatu od dana njegovog nastanka, a poreski organ će po službenoj dužnosti pokrenuti postupak prinudnog izvršenja.

Mina biznis

Portal Analitika