Politika

Mandić i Knežević ulaze u parlament, Front „spontano“ okuplja građane

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević planirali su da tokom današnje sjednice parlamenta, na kojoj će se raspravljati o oduzimanju njihovog poslaničkog imuniteta, uđu u salu Skupštine i obrate se javnosti, saznaje Pobjeda.
Mandić i Knežević ulaze u parlament, Front „spontano“ okuplja građane
Portal AnalitikaIzvor

To je dogovoreno na jučerašnjim gotovo cjelodnevnim konsultacijama unutar opozicije.

Prema izvorima Pobjede, juče nije postignuta saglasnost da opozicija zajedno organizuje proteste kao odgovor na sjednicu parlamenta na kojoj će biti raspravljano o ukidanju imuniteta poslanicima Demokratskog fronta.

Da bi sačuvao jedinstvo opozicije, Demokratski front je pristao da se, bez prethodne pripreme i konsultacija, ne ulazi u priču o protestima.

Upravo zbog tog dogovora otkazana je konferencija za novinare Predsjedništva DF-a na kojoj je trebalo da bude riječi upravo o protestima – rekao je izvor Pobjede.

Prema njegovim riječima, Front je pristao da svoje aktivnosti koordinira sa ostatkom opozicije.

Kompromisna varijanta dogovora jeste da poslanici opozicije po svom nahođenju budu ispred parlamenta kada se bude odlučivalo o imunitetu.

U međuvremenu, Demokratski front je, prema saznanjima Pobjede, skovao alternativni plan koji predviđa ,,spontano okupljanje građana“ ispred parlamenta u 10.30, pola sata prije početka sjednice, kako bi se izvršio pritisak na poslanike vladajuće koalicije koji treba da odluče o ukidanju imuniteta.

Predviđeno je da to budu aktivisti i baza Demokratskog fronta – precizirao je izvor, naglašavajući da je u tom cilju obavljena mobilizacija posredstvom ,,prijateljskih portala“, društvenih mreža, ali i dijelom stranačkih aktivista Demokratskog fronta.

Poslanik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović kazao je da ta partija neće prisustvovati današnjoj sjednici Skupštine na kojoj će se odlučivati o ukidanju poslaničkih imuniteta liderima DF-a Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, ali da ne isključuje mogućnost neformalnog okupljanja ispred parlamenta.

Opširnije čitajte u Pobjedi

Portal Analitika