Sci/Tech

Radio klub “Podgorica“: Razgovaraće sa posadom svemirske stanice

Američka svemirska agencija NASA je u okviru programa popularizacije nauke pod nazivom “Amateur Radio on the International Space Station" (ARISS), od mnoštva zahtjeva koji joj pristižu iz čitavog svijeta, učešče u ovom programu odobrila Radio klubu “Podgorica“ i osnovnoj školi "21. Maj" iz Podgorice. Program predviđa direktan radio kontakt učenika sa posadom Međunarodne svemirske stanice (ISS) tokom jednog od njenih preleta iznad teritorije Zapadnog Balkana i biće to prvi put da se u projekat uključuje neka od zemalja sa ovog područja.
Radio klub “Podgorica“: Razgovaraće sa posadom svemirske stanice
Portal AnalitikaIzvor

Termin koji je dodijeljen Crnoj Gori biće poznat uskoro, a već su počele opsežne pripreme za ovaj poduhvat koji će se realizovati kao javna manifestacija u holu škole uz prisustvo  učenika i javnosti. Tokom dvadesetak minuta, koliko će ISSS biti u "vidnom polju" instalirane zemaljske stanice, učenici će direktno razgovarati sa astronautima. 

Članovi radio kluba "Podgorica" će u školskom holu instalirati svu potrebnu opremu a u dvorištu mobilni, motorizovani antenski sistem koji će pratiti kretanje stanice i omogućiti dobar prijem signala sa nje i odašiljanje signala iz škole ka stanici.

Danas je izvršena i prva proba antenskog motorizovanog sistema i prijem testne fotografije koja se povremeno, za potrebe testiranja, emituje iz ruskog modula ISS-a. 

U momentu prijema, stanica je bila u preletu iz pravca jugozapada i kada je u 12.38 sati ušla u domet klubske prijemne opreme, bila je na visini od 410,77 kilometara, na poziciji jugoistočno od Sarajeva i kretala se brzinom od 27.604 km/h. 

Testna fotografija iz digitalne memorije radio uređaja za probne veze Testna fotografija iz digitalne memorije radio uređaja za probne veze

Prijem je bio uspješan, testna fotografija je primljena sa malo šuma, a najveći problem kod prijema signala sa objekata koji se kreću ovako velikim brzinama a ne nalaze se u geostacionarnim orbitama, je promjena frekvencije signala usljed  poznatog Doplerovog efekta. Problem je uspješno riješen preciznim praćenjem putanje. 

U sljedećoj probi će se testirati još i sistem sa pretpojačavačima signala, tako da će djeca sa astronautima moći da razgovaraju praktično bez šuma i primijetnih izobličenja  u prenosu. 

Oprema je danas funkcionisala besprijekorno. Završene su i administrativne pripreme, pa je tako Agencija za elektronske telekomunikacije za ovu priliku dodijelila specijalni pozivni znak 4O0ISS, a saglasnost je dalo i Ministarstvo prosvjete. 

Sprema se i prigodna izložba telekomunikacione opreme, a čitav događaj će se moći pratiti i preko Interneta putem video striminga.

Portal Analitika