Politika

Bulatović: Odluka o određivanju pritvora Mandiću i Kneževiću neustavna

Odluka o određivanju pritvora poslanicima Demokratskog fronta (DF), Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću koju će u ime Skupštine, kako tvrdi član Predsjedništva DF-a Predrag Bulatović, donijeti Demokratska partija socijalista (DPS) sa satelitima neće biti utemeljlena na Ustavu, zakonu i Poslovniku.
Bulatović: Odluka o određivanju pritvora Mandiću i Kneževiću neustavna
Portal AnalitikaIzvor

On je istakao da tužilaštvo nema pravo da zatraži od Skupštine da donese odluku o određivanju pritvora poslaniku,

Bulatović je kazao da se predsjednik Skupštine, Ivan Brajović, načinom na koji je zakazao vanrednu sjednicu, kao i sadržajem odluke koju je stavio na dnevni red, potpuno stavio u privatnu službu Mila Đukanovića i priključio organizovanoj grupi koju čine Milivoje Katnić i ostali.

„Kao prvo, na dnevni red je stavio pravno nevaljan zahtjev Glavnog specijalnog tužioca, koji je suprotan Ustavu i zakonu, o određivanju pritvora Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću. Očigledno je da Đukanović preko svog poslušnika Katnića, želi da smjesti u zatvor lidere DF-a, a da to izvršava predsjednik nelegitimne Skupštine“, navodi se u izjavi Bulatovića.

On je rekao da se desio nesvakidašnji slučaj da su poslanici DPS-a i Hrvatske građanske inicijative donijeli odluku o određivanju pritvora liderima DF-a i to preporučuju Skupštini.

Prema njegovim riječima, svakom pravnom laiku je jasno da odluku o pritvoru donosi sud, a ne DPS, Milivoje Katnić, a posebno ne neligitimna Skupština.

„Tužilaštvo, pa ni Specijalno državno tužilaštvo nema pravo da zatraži od Skupštine da donese odluku o određivanju pritvora poslaniku. Namjera je jasna da nakon ovakve političke odluke diretno u zatvor idu Andrija Mandić i Milan Knežević, iako to sud nije zatražio“, ocijenio je Bulatović.

Tim činom, kako je naveo, komedija režiranog državnog udara ulazi u završnu fazu i potpuno dokazuje da je riječ o brutalnom političkom progonu političkih neistomišljenika i to lidera najjačeg opozicionog političkog saveza.

Bulatović je kazao da je druga povreda procedure, odnosno demokratije, a time i vladavine prava, način zakazivanja vanredne sjednice Skupštine.

„Naime, Ustav definiše ko ima pravo da zakaže vanredno zasijedanje. Poslovnik razrađuje do detalja proceduru u tom pogledu. Ova sjednica nije mogla biti zakazana u roku kraćem od 15 dana i to Ivan Brajović veoma dobro zna. To znači da je svjesno i sa umišljajem postao dio političkog scenarija i pravnog nasilja nad DF-om i njegovim liderima“, smatra Bulatović.

On ističe da sjednica nije mogla biti zakazana prije 1. marta što očigledno, kada se poveže sa odlukom o utvrđivanju pritvora, Brajović po nalogu Đukanovića, kršeći Ustav i Poslovnik, stvara pretpostavke da se nezakonito liše slobode predstavnici naroda i ključni lideri opozicije, Mandić i Knežević.

„Zbog svega navedenog, odluka o određivanju protvora Mandiću i Kneževiću koju će donijeti DPS sa satelitima u ime Skupštine Crne Gore, neće biti utemeljlena na Ustavu, zakonu, i Poslovniku i značiće brutalno pravno nasilje koje otvoreno vodi u dalju političku destabilizaciju i gura Crnu Goru u potencijalna sukobljavanja“, kazao je Bulatović.

 

Portal Analitika