Protokol

Darmanović - Alfano: Italija nastavlja da podržava integracione procese Crne Gore

U okviru zvanične posjete Italiji, ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, sreo se danas sa ministrom vanjskih poslova Italije Anđelinom Alfanom.
Darmanović - Alfano: Italija nastavlja da podržava integracione procese Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Darmanović je ukazao na značaj ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u u Parlamentu Italije, uz ocjenu da će očekivano skoro članstvo Crne Gore u Alijansi biti važan korak u pravcu očuvanja stabilnosti regiona Zapadnog Balkana i zaokruživanja bezbjednosnog okvira Jadrana.

Zahvalio je na snažnoj podršci koju Italija pruža evropskoj perspektivi Crne Gore i Zapadnog Balkana, koja je, kako je ocijenio, najbolji odgovor na tendencije ugrožavanja evropskog jedinstva. U tom smislu, naglasio je značaj nastavka Berlinskog procesa Samitom koji se u julu održava u Trstu i koji će biti prilika da se reafirmiše podrška bržoj integraciji regiona u Evropsku uniju, kroz projektno orijentisanu regionalnu saradnju.

Zahvalio je, ujedno, na podršci koju Italija pruža ispunjavanju obaveza iz naše evropske agende, posebno u zahtjevnim oblastima jačanja vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, snaženja kapaciteta i nezavisnosti sudstva, te zaštite životne sredine.

Izrazio je zadovoljstvo povodom sadržajne saradnje dvije zemlje na svim poljima i ukazao na potrebu daljeg učvršćivanja ekonomskih veza. Iskazao je interesovanje za što skorije formiranje Komiteta za implementaciju Sporazuma o strateškoj saradnji, kao političko-operativnog tijela koje će koordinirati aktivnosti u cilju jačanja međudržavnog partnerstva u oblastima od zajedničkog interesa.

Ministar vanjskih poslova Italije Anđelino Alfano je izrazio zadovoljstvo povodom posjete ministra Darmanovića i pohvalio napredak koji je Crna Gora ostvarila na svom evroatlantskom i evropskom putu. Potvrdio je spremnost Italije da nastavi da podržava integracione procese Crne Gore i regiona, kako bilateralno, tako u okviru evropskih i regionalnih inicijativa. U tom kontekstu, predočio je da će u fokusu Samita u Trstu biti nastavak realizacije iniciranih i početak novih projekata u okviru Berlinskog procesa. Učvršćivanje partnerstva jadranskih zemalja i nastavak procesa evropske integracije predstavlja, ujedno, najbolji način da se suprotstavimo rastu populizma, nacionalizma i euroskepticizma, podvukao je Alfano.

On je naglasio da je predstojeće članstvo Crne Gore u NATO-u rezultat višegodišnjeg posvećenog rada i uspješno sprovedenih reformi u Crnoj Gori.

Saglasio se da su ekonomski odnosi dvije zemlje veoma sadržajni, imajući u vidu prisustvo velikih italijanskih kompanija u Crnoj Gori. Naveo je, takođe, da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se spektar saradnje proširio na nove oblasti.

Značaj koji Italija pridaje Berlinskom procesu potvrđuje i činjenica da je italijansko Ministarstvo vanjskih poslova imenovalo specijalnog izaslanika za Samit u Trstu, Mikelea Đakomelija, sa kojim se ministar Darmanović susreo prvog dana posjete Italiji. Tokom sastanka je iskazana opredijeljenost da se kroz mehanizme Berlinskog procesa podstakne dinamičnije kretanje zemalja Zapadnog Balkana ka njihovom zajedničkom evropskom cilju, što će biti u fokusu predstojećeg sastanka lidera u Trstu.

Darmanović je održao predavanje na Univerzitetu Sapienca na temu “Region Zapadnog Balkana: nacionalne tendencije i međunarodni kontekst”. Tokom izlaganja, poseban akcenat je stavljen na očekivano skoro članstvo Crne Gore u NATO-u, uspješno sprovođenje evropske agende, kao i na perspektivu Crne Gore i Zapadnog Balkana u kontekstu aktuelnih bezbjednosnih izazova sa kojima se Evropa i svijet suočavaju.

Portal Analitika