Svijet

Odbačena peticija za otkazivanje Trampove posjete Britaniji

Vlada Velike Britanije odbacila je peticiju kojom se zahtijevalo otkazivanje poziva američkom predsjedniku Donaldu Trampu da dođe u državnu posjetu.
Odbačena peticija za otkazivanje Trampove posjete Britaniji
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je saopštila da uvažava "snažan stav" koji je izražen peticijom, ali da će ugostiti predsjednika SAD kada se dogovore detalji posjete, prenio je BBC. Peticiju je potpisalo više od 1,8 miliona ljudi koji su smatrali da bi Trampova posjeta dovela do "sramoćenja" britanske kraljice.

Kontra-peticiju, kojom je zatraženo da se Trampova posjeta održi, potpisalo je više od 309.000 ljudi. Obje peticije biće predmet rasprave u donjem domu britanskog parlamenta 20. februara.

Britanska vlada odgovara na sajtu na sve peticije koje potpiše više od 10.000 ljudi, a ovim povodom je saopštila da vjeruje da Tramp "treba da bude dočekan uz puno poštovanje".

"Poziv (Trampu) da dođe u državnu posjetu govori o značaju odnosa SAD i Velike Britanije, ali u ovom trenutku nisu dogovoreni tačni datumi posjete", navela je britanska vlada.

Poziv Trampu uslijedio je tokom njegovog razgovora s britanskom premijerkom Terezom Mej u Vašingtonu prošlog mjeseca.

Tužilac iz Lidsa Grejam Gest pokrenuo je internet peticiju koja nije bila protiv dolaska Trampa u Veliku Britaniju, već protiv toga da to bude državna posjeta. Peticija je pokrenuta usred protesta zbog Trampovog ukaza, kojim je zabranjen ulaz u SAD državljanima sedam većinski muslimanskih zemalja.

Britanska premijerka, koja je kritikovala strože kazne za migrante, ranije je odbacila pozive da otkaže državnu posjetu američkog predsjednika.

Državna posjeta u Velikoj Britaniji ima poseban status. Strani zvaničnici dolaze na poziv kraljice, a posjete karakteriše mnoštvo svečanosti. Tokom jedne godine uglavnom se organizuju dvije državne posjete u Velikoj Britaniji.

Izvor: N1

Foto: REUTERS/Carlos Barria

Portal Analitika