Politika

Danilović: Opozicija neće učestvovati na izborima u Nikšiću

Opozicija neće učestvovati na lokalnim izborima u Nikšiću koji su zakazani za 12. mart, kazao je danas nakon sastanka opozicije funkcioner Demosa Goran Danilović.
Danilović: Opozicija neće učestvovati na izborima u Nikšiću
Portal AnalitikaIzvor

- Nema uslova za održavanje izbora i naša prepouruka je da se ne predaju izborne liste u Nikšiću - ozvaničio je on odluku koju su zajedno donijeli predstavnici opozicije.

Osim Danilovića, sastanku su prisustvovali i Slaven Radunović, Predrag Bulatović i Branko Radulović iz DF-a, Neven Gošović iz Demokrata, Neđeljko Rudović Dritan Abazović iz URA-e, Raško Konjević iz SDP-a i Danijela Pavićević iz SNP-a.

- Skupština nije uslužni servis vlasti i kada ovakvu odluku (o ukidanju imuniteta poslanicima prim.nov) donese krnji parlament, onda je odluka jasna. Znamo da elementarnih uslova za izbore nema i naša preporuka svima biće da se liste ne predaju. Ovo je preporuka i kolegama u krnjem parlamentu da se ne ponašaju kao da je sve u redu - dodao je on.

Danilović potcrtava kako opozicija "od izbora 16. oktobra nije napravila nijedan radikalan potez", te da je ovo njihov odgovor na ponašanje vlasti.

- Da smo danas predali liste, poslali bismo poruku da je sve u redu. Svaki izbori koji nam predstoje treba da brinu građane. Uspjećemo narednih dana da objasnimo građanima koliko smo u pravu - zaključio je on.

Funkcioner DF-a Slaven Radunović potvrdio je preporuku opoziciji da odustane od izbora u Nikšiću i pozvao lokalne odbore da ne predaju liste.

1402radunovic

- Ovo je važan momenat za političke procese u Crnoj Gori. Ukoliko opozicioni lideri mogu da budu uhapšeni tako što ćete da nađete probisvijeta koji će da kaže ono što mu naredite, onda niko u Crnoj Gori nije bezbjedan. Da ovakve stvari ne budu masovne pojave, trebalo je odmah reagovati. Važno je da smo zajednički krenuli u ovu akciju, da motivišemo građane da se odbranimo od Mila Đukanovića - dodao je on, te rekao da je ovo samo jedan od odgovora opozicije.

Neven Gošović iz Demokrata pak navodi kako su opozicionari bili spremni za lokalne izbore u Nikšiću.

1402gosovic

- Opozicioni poslanici imaju našu podršku. Jasno je da se širi atmosfera straha koju širi glavni specijalni tužilac, a u takvoj atmosferi izbori ne mogu biti slobodni i demokratski - smatra on.

Potpredsjednik SDP-a Raško Konjević navodi kako se teško može reći da postoje uslovi za izbore koje propisuje Ustav.

1402konjevic

- U tim okolnostima SDP procjenjuje da ova atmosfera ne može da doprinese fer izborima. Bilo bi politički odgovorno da onaj ko ih je raspisao – predsjednik države – razumije ove političke okolnosti i, u najmanju ruku, odloži njihovo održavanje dok se određene političke i sve druge procedure ne sprovedu. Donijećemo konačnu odluku na stranačkim organima, ali ne želimo da učestvujemo na izborima na kojima će biti samo DPS sa svojim satelitima. Takođe, sjutrašnjom sjednicom Skupštine se flagrantno krši njen Poslovnik. Zato ova odluka opozicije može da utiče na smirivanje tenzija - istakao je Konjević i dodao kako u aktulenim uslovima izbori u Nikšiću ne mogu biti slobodni, fer i demokratski.

Dritan Abazović iz Građanskog pokreta URA kazao je kako u zemlji dolazi do urušavanja demokratskog ambijenta, te da nema uslova da se održe slobodni izbori.

1402abazovic

- Državni organi ne treba a doprinose urušavanju demokratskog bića u Crnoj Gori. Nalazimo se u velikoj političkoj krizi koja se svakodnevno usložnjava. Ako je već situacija takva kakva jeste, mislimo da je opravdano da bojkotujemo izbore u Nikšiću. Bili smo spremni za predaju izborne liste, ali je to sada suspendovano - naveo je on, te podsjetio kako će na izborima biti "DPS sa još nekim satelitom".

- Moramo da budemo pažljivi u izjavama i da vidimo kako normalizovati političke prilike. Ono što se dešava od 16. oktobra ne ide u tom pravcu. U ovakvoj smijuriji od opšteg demokratskog ambijenta nema uslova za normalno sprovođenje izbora. Nastavljamo komunikaciju unutar opozicije i za očekivati je da imamo sinhronizaciju aktivnosti u narednom periodu - najavio je Abazović.

Foto: Ivana BOŽOVIĆ

Portal Analitika