Svijet

SAD: Udvostručiti napore u primjeni mjera protiv Pjongjanga

Savjet bezbjednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN) osudio je Sjevernu Koreju zbog lansiranja rakete proteklog vikenda, pozvavši države članice da "udvostruče napore" u primjeni sankcija protiv te zemlje, ali nije nagovijestio kakve bi dodatne akcije mogao da preduzme.
SAD: Udvostručiti napore u primjeni mjera protiv Pjongjanga
Portal AnalitikaIzvor

"Članice SB izražavaju žaljenje zbog svih balističkih raketnih aktivnosti Sjeverne Koreje, uključujući najnovija lansiranja", saopštio je SB, prenosi Rojters.

U saopštenju se sve države članice pozivaju da udvostruče napore kako bi u potpunosti primenile mjere koje je SB uveo Pjongjangu.

SB, međutim, nije precizirao kakvi koraci bi mogli biti preuzeti poslije sankcija UN koje su protiv Sjeverne Koreje na snazi od 2006. zbog njenih nuklearnih i balističkih raketnih testova, prenosi Rojters.

Petnaest članica SB, uključujući Kinu, glavnu saveznicu Sjeverne Koreje, prihvatilo je tekst koji su predložile SAD, a u kojem se upozorava da je testiranje rakete teška povreda rezolucija UN.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli saopštila je u ponedjeljak, nakon vanrednog sastanka SB, da je "vrijeme da Sjeverna Koreja položi račune, a na tome ne treba da se radi samo riječima, već i akcijama".

SB se hitno sastao na zahtjev SAD, Japana i Južne Koreje nakon što je Sjeverna Koreja u nedjelju testirala balističku raketu u namjeri da, kako smatra Seul, testira reakciju novog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Tramp je u ponedjeljak poručio da je Sjeverna Koreja, očigledno, veliki problem i da će se sa njom snažno uhvatiti u koštac.

Vojni zvaničnici SAD, Japana i Južne Koreje u ponedjeljak su održali telekonferenciju i osudili lansiranje sjevernokorejske rakete kao "jasno kršenje" više rezolucija SB.

Mina

Portal Analitika