Politika

Članstvo u NATO-u ne isključuje dobre odnose sa Rusijom

Američki ekspert za borbu protiv nasilnog ekstremizma Karl Beršejd izjavio je u intervjuu Pobjedi da članstvo u NATO -u ne isključuje dobre odnose sa Rusijom.
Članstvo u NATO-u ne isključuje dobre odnose sa Rusijom
Portal AnalitikaIzvor

On očekuje da će Crna Gora kao buduća članica NATO-a uspostaviti zaštitu od spoljnih prijetnji.

Beršejd procjenjuje da postoje ,,99 odsto šanse“ da se uskoro dogodi ratifikacija Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u u američkom Senatu.

“Svako koga znam bi volio da vidi Crnu Goru kao dio NATO-a, jer je u pitanju divna i prijateljska zemlja koja ima jako dobre odnose sa SAD”,  dodaje Beršejd, koji je zaposlen u Institutu za jezike pri Ministarstvu odbrane SAD. Beršejd je nedavno, kao nezavisni ekspert, održao predavanje u Američkom uglu u Podgorici.

Pojedini članovi grupe osumnjičeni za planiranje terorističkih napada u Crnoj Gori borili su se na strani proruskih snaga u Ukrajini, a najveći problem je dodaje, on motivacija za ove vrste aktivnosti.

“Postoji mnogo različitih motivacija finansijska, politička, religiozna, moralna. Ponekad je to uticaj spoljašnje sile kao što je Rusija ili neke druge organizacije. Bilo bi veoma nepovoljno ako je Rusija zaista uključena u slučaj planiranja terorizma koji podriva suverenost. Ali, veoma sam zadovoljan što je crnogorska Vlada uz obavještajni rad, volju i jako jedinstvo spriječila ovu vrstu spoljne prijetnje čiji je cilj bio da naruši izborni proces. Crna Gora je već članica Ujedinjenih nacija i uskoro će postati članica NATO-a, stoga se nadam da će uspostaviti zaštitu od ove vrste spoljnih uticaja”, dodaje on.

Po njegovim riječima volja i razumjevanje crnogorskih građana najvažniji su, jer oni imaju najveće šanse da spriječe širenje nasilnog ekstremizma.

“Važno je da zajednica ostane ujedinjena, bez unutrašnjih podjela na pravoslavce, muslimane, na sjever iili jug države. Potreban je zajednički rad i jedinstvo. Znam da može biti teško povezati ljude koji su opterećeni problematičnom istorijom na Balkanu, ali najbolji način da se razvijate je da djelujete kao građani Crne Gore, a ne kao male grupe”, tvrdi on.

Beršejd dodaje da dobri odnosi sa Rusijom ne predstavljaju prijetnju ratifikaciji Protokola od strane Senata, niti prijetnju proširenju Alijanse.

“Tramp je rekao da je NATO važan, ali da članice NATO-a treba da plaćaju dogovorena dva procenta BDP-a za odbranu. Članstvo u NATO-u ne znači da ne možete imati dobre odnose sa Rusijom”, kazao je on.

Očekuje da će se ratifikacija Protokola desiti u Senatu.

“Moja razmišljanja su da će su 99 odsto šanse da će se desiti ratifikacija u Senatu! Svako koga znam bi volio da vidi Crnu Goru kao članicu NATO -a, jer je u pitanju divna i prijateljska zemlja, koja ima jako dobre odnose sa SAD. Nama odgovara da ste jak susjed u regionu. To je uvijek benefit. I mi želimo da budemo jak partner Crnoj Gori”, poručuje Beršejd.

Smatra da ruski uticaj neće nestati preko noći, iako Crna Gora postane članica NATO-a.

“Rusija jasno pokazala da je zainteresovana za dešavanja na Balkanu. Ne mislim da će se to promijeniti preko noći zato što će Crna Gora postati članica NATO-a. Kao što sam rekao, NATO nije usmjeren ni protiv koga. NATO želi konstruktivne odnose sa Rusijom”, kazao je Beršejd.

Pobjeda

Portal Analitika