Svijet

Skandal u Bijeloj kući:Savjetnik Trampa dao ostavku zbog Rusa

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Donalda Trampa Majkl Flin podnio je ostavku zbog svojih kontaktata sa Rusijom, saopštila je Bijela kuća.
Skandal u Bijeloj kući:Savjetnik Trampa dao ostavku zbog Rusa
Portal AnalitikaIzvor

Flin je navodno razgovarao sa ambasadorom Rusije Sergejom Kisljakom o sankcijama koje je odlazeća predsjednička administracija Baraka Obame uvela Moskvi.

Kada je skandal otkriven, Flin je negirao da je bio u komunikaciji sa ruskim ambasadorom, ali je sada priznao. On je najprije rekao potpredsjedniku SAD Majku Pensu da nije razgovarao sa ambasadorom Rusije, ali je promijenio iskaz.

"Na žalost, zbog brzog razvoja događaja, nenamjerno nisam informisao potpredsjednika Pensa i druge o nepotpunoj informaciji u vezi mog telefonskog razgovora sa ruskim ambasadorom. Iskreno sam se izvinio predsjedniku i potpredsjedniku, i oni su prihvatili moje izvinjenje", napisao je Flin u ostavci.

Američki mediji su ranije javili da je Ministarstvo pravde krajem mjeseca upozorilo Bijelu kuću o ovim kontaktima. Tada je navedeno da Flin može biti podložan ucjenama Rusije.

Kontakt Flina sa ambasadorom Rusije prije Trampove inauguracije bi mogao da bude kršenje američkog zakona, jer običnim građanima nije dozvoljeno da vode spoljnu politiku.

Pojedini Trampovi savjetnici ohrabrivali su u ponedjeljak Trampa da razmisli o davanju otkaza Flinu.

Penzionisani general Kit Kelog, koji je bio šef osoblja Saveta za nacionalnu bezbjednost, imenovan je za vršioca dužnosti savjetnika za nacionalnu bezbjednost, dok Tramp ne odluči ko će biti imenovan za novog savjetnika.

Flinov odlazak predstavlja "otrežnjenje" na početku Trampovog mandata, a istovremeno mogao bi da uspori otopljavanje odnosa sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Kako se navodi, u opticaju za novog savjetnika za nacionalnu bezbjednost su pored Keloga i bivši direktor CIA-e Dejvid Petreus i bivši zamjenik komandira američke centralne komande Robert Hauard,za koga se ističe da je favorit.

b92

 

Portal Analitika