Region

SPC na uvid dobija dokumenta Vatikana

U Novom Sadu danas je započeo dvodnevni sastanak mješovite pravoslavno-katoličke komisije koja treba da rasvijetli ulogu i odgovornost kardinala Katoličke crkve u Hrvatskoj, Alojzija Stepinca, tokom Drugog svjetskog rata, pišu Večernje Novosti.
SPC na uvid dobija dokumenta Vatikana
Portal AnalitikaIzvor

Na novosadskom sastanku, SPC će imati uvid u vatikanske dokumente, a riječ je o pismima pape Pija Dvanaestog i tadašnjeg državnog sekretara u Vatikanu.

Sastanak predstavnika konfesija održava se u Vladičanskom dvoru, sjedištu vladike bačkog Irineja Bulovića i bez prisustva novinara. U Eparhiji je "Novostima" rečeno da se članovi komisije neće obraćati "sedmoj sili" i da se saopštenje za javnost može očekivati tek na kraju drugog dana zasijedanja.

Na sastanku u Novom Sadu, kako je ranije najavljeno, Srpska pravoslavna crkva bi trebalo da predstavi dokaze da je katolički nadbiskup Stepinac aktivno učestvovao u stvaranju Nezavisne Države Hrvatske, njenoj genocidnoj politici, pokatoličenju, progonu i ubistvima Srba, Jevreja i Roma.

Komisija je, podsjetimo, formirana na inicijativu pape Franje kako bi ukrstila istorijske argumente i rasvijetlila ulogu i odgovornost Stepinca za zločine NDH tokom Drugog svjetskog rata.

- Svrha ove komisije je da se predoče vjerodostojni i prvorazredni dokumenti koje ima svaka strana i da se na osnovu njih razvije diskusija i nada da će se približiti stavovi - kaže Jure Krišto, istoričar i predstavnik Rimokatoličke crkve u komisiji.

Prema očekivanjima Nikole Kneževića iz novosadskog Centra za istraživanje religije, politike i društva, treća i četvrta runda pregovora biće najteže jer se mišljenja i pogledi prema prošlosti ovdje najviše razilaze.

- Iznad svega je važno da se u momentu kada su odnosi na zapadnom Balkanu složeni, razgovara o jednoj temi koja već punih šest decenija opterećuje kako odnose dvije crkve, tako i dva naroda - smatra Knežević.

Zaključci

Komisija se prije Novog Sada sastajala u Rimu i Zagrebu, a u planu su još sastanci u Podgorici i Slavonskoj Požegi. Konačni zaključci, od kojih zavisi da li će Vatikan proglasiti Stepinca svecem, očekuju se krajem godine.

novosti.rs

Portal Analitika