NATO

Darmanović: Tramp ne želi da oslabi NATO

Šef diplomatije Srđan Darmanović, tokom predavanja na univerzitetu La sapienca u Italiji kazao je da očekuje da u narednih nekoliko mjeseci četiri preostale čanice ratifikuju protokol pristupanju Crne Gore NATO-u. On je kazao da je jasna podrška Rusije protivnicima pridruženja Crne Gore NATO-u, ali da Moskva negira učešće u organizaciji pokušaja terorističkog napada na dan izbora, objavila je RTCG.
Darmanović: Tramp ne želi da oslabi NATO
Portal AnalitikaIzvor

Sapienca, najveći univerzitet u Italiji. Pohađa ga preko 140 hiljada studenata. Među njima i Ana i Andrija, momak i djevojka iz Crne Gore. Kažu da je danas poseban dan za njih, slušaće predavanje crnogorskog šefa diplomatije.

U sali uz studente, profesori i diplomate. Odmah u uvodu o dva strateška cilja Crne Gore - članstvu u NATO-u i EU.

Darmanović vjeruje da će četiri preostale člnice, Francuska, Holandija, Španija i SAD u narednih nekoliko mjeseci završiti  postupak ratifikacije protokola o pridruživaju.

„Senat se trenutno bavi unutrašnjim pitanjima Amerike. Uvjereni smo da kada protokol o pridruživanju Crne Gore NATO-u, bude došao na dnevni red, da će dobiti apsolutnu podršku. U to smo sigurni“, kazao je Darmanović.

Darmanović, do nedavno ambasador u Vašingtonu, smatra da novi predsjednik SAD Donald Tramp ne želi da oslabi NATO, iako su neke njegove izjave o tom savezu pokazivale u tom pravcu.

"Mislim da je Tramp htio da pošalje poruku ostalim zemljama članicama da izdvajaju više novca za NATO, oniliko kolika im je obaveza, 2 odsto“, kazao je šef crnogorske diplomatije.

Protivljenje Rusije članstvu Crne Gore u NATO je očigledno i nesporna je njena podrška anti-NATO snagama u Crnoj Gori, kaže Darmanović. 

"Kako komentarišete uticaj Rusije na NATO put Crne Gore i sve u kontekstu događaja 16. oktobra“, pitao je student Andrija Klikovac.

"Specijalni tužilac vodi postupak protiv uhapšenih i tvrdi da ima jak slučaj za pokušaj terorističkog napada. Sa druge strane, jasno je da Rusija podržava anti-NATO snage u Crnoj Gori, ali sa druge strane negira bilo kakvo učešće u događajima vezanim za 16. oktobar“, odgovorio je Darmanović.

Predavanje je Darmanović zaključio odgovorm na pitanje jednog ruskog diplomate. Kazao je da NATO orjentacija Crne Gore nije nešto što će donijeti stabilnost samo sjutra, već i i generacijama koje dolaze.

RTCG

Portal Analitika