Politika

Pažin-Davije: Snažnija saradnja OEBS-a i Vlade

Misija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju i Vlada Crne Gore imaju uspješnu dugogodišnju saradnju, koja će se u budućnosti dodatno osnažiti i unaprijediti, ocijenili su tokom današnjeg sastanka potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde Zoran Pažin i novoimenovana šefica Misije OEBS-a za Crnu Goru ambasadorka Mariz Davije.
Pažin-Davije: Snažnija saradnja OEBS-a i Vlade
Portal AnalitikaIzvor

Pažin je čestitao ambasadorki Davije postavljenje na mjesto šefa Misije i izrazio zadovoljstvo dugogodišnjom uspješnom saradnjom, pri čemu je posebno ukazao na važnost podrške koju je Misija OEBS-a pružila prilikom izbornog procesa, naglašavajući značaj izvještaja Posmatračke misije ODIHR-a.

- On se zahvalio Misiji OEBS-a na partnerstvu koje ostvaruje sa crnogorskim institucijama i u dijelu jačanja institucionalnih kapaciteta, u cilju što snažnije implementacije programskih politika, posebno se osvrćući na podršku koju Misija OEBS-a pruža Ministarstvu pravde u reformi pravosuđa i snaženju vladavine prava - navodi se u saopštenju.

Pažin je kazao da Crna Gora i njene institucije konstantno rade na unapređenju temeljnih demokratskih vrijednosti u saradnji sa OEBS-om i u tom smislu naveo da ga raduje nastavak saradnje kroz buduće aktivnosti.

- Ambasadorka Davije je istakla da su prošlogodišnji izbori bili fer i demokratski, što pokazuje i konačni izvještaj Posmatračke misije ODIHR-a. U izvještaju je navedeno da su parlamentarni izbori organizovani u mirnom i demokratskom duhu i u skladu sa reformisanim zakonskim okvirom, uz korišćenje novih informacionih tehnologija za identifikaciju birača. Evidentirane su preporuke za jačanje izborne administracije i druga tehnička unapređenja i sada treba pristupiti njihovoj implementaciji, kazala je ambasadorka - dodaje se u saopštenju.

Šefica Misije je, takođe, navela da će OEBS u Crnoj Gori nastaviti da podržava Ministarstvo pravde u sprovođenju ključnih politika iz ovog resora i u 2017. godini, posebno kroz projekte vezane za vladavinu prava i dalje jačanje institucija, naglasivši i da je Skupština odgovarajući forum za demokratski dijalog i debatu u Crnoj Gori.

Portal Analitika