Društvo

Medenica: Sudije dale maksimum, ali rezultati Osnovnog suda nezadovoljavajući

Sudije Osnovnog suda u Podgorici su u protekloj godini imale ukupno 820 predmeta, a izvršile su 415, te je do kraja 2016. godine predato 8.700 predmeta. Uprkos napornom radu postignuti rezultati nijesu dovoljni, i dostižu svega 41 odsto završenih predmeta. Nova zakonska rješenja neće popomoći efikasnosti sudskog sistema u 2017 godini, bez obzira što su sudije dale puni maksimum. Nijesmo imali rezultat koji bi bio, primjera radi, nekih 65 odsto završenih predmeta - kazala je predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, na predstavljanju godišnjeg Izvještaja o radu i rezultatima tog Suda za prošlu godinu.
Medenica: Sudije dale maksimum, ali rezultati Osnovnog suda nezadovoljavajući
Portal AnalitikaIzvor

"Osnovni sud je u administrativnom poretku najviše opterećeni sud i sa najvećim brojem mladih sudija, gotovo sve mlade sudije, koji su bili opterećeni sa 820 predmeta po jednom a završili 415. Uradili sve odluke u zakonskom roku, sem njih 16, a uradili su 8.700 odluka. Od tih 8.700 odluka koje su izašle iz Osnovnog suda u Podgorici, samo su 492 odluke ukinute, odnosno 5,16 odsto njih. Jedan izuzetan kvalitet i nešto što ohrabruje jeste što su mlade sudije pružile građanima Crne Gore izuzetno kvalitetnu pravdu. Međutim, ako se vratimo na statistiku koja je osnov svega onoga što nas čini u budućnosti mobilnim, jeste da je 41 odsto završenih predmeta'', kazala je Medenica. 

Kako je navela ostalo je mnogo nezavršenih predmeta a sudije su pružile maksimum, te je to alarm na koji se postavlja pitanje: 'šta se može učineti? 

vesna-medenica

''U prethodnoj godini bio je 26 odsto je veći priliv parničnih predmeta i postoji tendencija da će toga još biti. Pokušali smo da mijenjamo odluku o broju sudija i usojeli smo. Tako da smo u ovom sudu dodali još veći broj sudija, ali u njihovom izboru nijesmo mogli postići pravu svrhu. U kom smislu? U tom da oni odmah budu u funkciji sudije već moraju proći proceduru koju je zakon nametnuo, a koju smatramo da je sporohodna i da neće dati puni efekat za ostavrivanje sudijskih rezultata jeste da moraju biti ovdje kao kandidati za sudije u ovom sudu da moraju provesti 18 mjeseci, pa tek onda da budu uvedeni u sudski sistem. I sada kada bi opet mijenjali odluku i proširili na uštrb sudova na sjeveru koji nemaju ovoliki broj predmeta jer ima sudova koji ukupno nemaju 820 predmeta koliko jedan sudija u Podgorici drži, i kada bi smanjili tamo broj sudija i nadomjestili ovdje u povećanju broja sudija ponovo bi procedura bila ista i ne bi mogli odmah dobiti operativnog sudiju'', istakla je Medenica. 

Kako je objasnila, to znači da nova zakonska rješenja neće popomoći efikasnosti sudskog sistema u 2017. godini i bez obzira što su sudije dale puni maksimum da nijesu imali rezultat koji bi bio primjera radi nekih 65 odsto završenih predmeta.

''Ostaje nam da nađemo neke druge modalitete. Na sastanku sa predsjednicima sudova napravili smo okvirni plan kako to treba činiti pa smo predložili i radnu grupu koja će se baviti svim onim primjedbama koje su uočene od strane nas koji primjenjujemo zakon da to uobličimo i da idemo prema izvršnoj vlasti sa predlogom da se zakon promijeni u mjeri koja će omogućiti efikasan sudski sistem, a tome svi težimo'', zaključila je Medenica.

Portal Analitika