Politika

Administrativni odbor jednoglasno za ukidanje imuniteta Mandiću i Kneževiću

Administrativni odbor jednoglasno je danas prihvatio predlog glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da se ukine imunitet poslanicima Demokratskog fronta (DF) Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću. Odbor će predložiti Skupštini da, po zahtjevu Specijalnog tužilaštva, da odobrenje za pokretanje krivičnog postupka i određivanje pritvora Mandiću i Kneževiću.
Administrativni odbor jednoglasno za ukidanje imuniteta Mandiću i Kneževiću
Portal AnalitikaIzvor

Konačnu odluku o skidanju imuniteta donijeće poslanici Skupštine. Kako nezvanično saznajemo, sjednica parlamenta biće održana u srijedu.

Predsjednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelja, rekao je da pravda mora biti jednaka za sve poslanike.

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Marta Šćepanović, kazala je da se poslanički imunitet ne smije zloupotrebljavati.

"Izborni program DF-a sadrži dio koji se odnosi na pravnu državu, i u njemu se kaže da je pravna država uslov svih uslova. Međutim, njihovo shvatanje pravne države znači da poslanik može da vrijeđa, da napada službena lica, da se oglušuje o naredbe policije, priprema terorističke napade...Imunitet ne znači da poslanik može da se ponaša protivzakonito, a da se zatim krije iza imuniteta. Umjesto da služe za primjer građanima, oni otvoreno zloupotrebljavaju njihovo povjerenje. Mislim da je zahtjev Specijalnog tužilaštva opravdan i zasnovan na zakonu, tako da ću glasati za skidanje imuniteta ovim poslanicima", poručila je Šćepanović.

Milorad Vuletić iz DPS-a takođe smatra da poslanici ne bi trebalo da se skrivaju iza imuniteta.

"Naša obaveza je da omogućimo institucijama sistema da nesmetano obavljaju svoj posao. Svjesni smo koliko su podignute tenzije i koliko se očekuje rasvjetljavanje ovog slučaja. Bez dileme dajem punu podršku i glasaću za skidanje imuniteta poslanicima, da bi Tužilaštvo konačno rasvijetlilo slučaj", istakao je on na sjednici Administrativnog odobra.

Poslanica DPS-a Ana Nikolić saopštila je da Skupština treba da doprinese rasvjetljavanju dešavanja na dan izbora 16. oktobra. 

"Glasaću za skidanje imuniteta, da bi se na pravi način došlo do istine", podvukla je ona.

Katnić je, podsjećamo, tražio skidanje imuniteta Mandiću i Kneževiću zbog, kako je obrazložio, krivičnog djela - stvaranje kriminalne organizacije i pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, izvršenog putem podstrekavanja. On je zatržio skidanje iminuteta poslanicima DF-a kako bi pokrenuo krivični postupak i uhapsio Mandića i Kneževića.

Mandić je za Antenu M rekao da je čuo za zahtjev Katnića, da se trenutno nalazi u Beogradu, i da se u Crnu Goru vraća noćas.

Portal Analitika