Svijet

Novinar tajno dva mjeseca u zatvoru: Droga i Pepa Prase

Prerušeni novinar BBC-ja proveo je dva mjeseca u jednom od najvećih zatvora u Britaniji u kojem je otkrio niz neregularnih i nelegalnih radnji.
Novinar tajno dva mjeseca u zatvoru: Droga i Pepa Prase
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o zatvoru Nortamberland, u kojem se nalazi više od 1.300 zatvorenika, a novinar je radio kao osoblje zatvora i tajno snimao šta se dešava.

Otkrio je široku upotrebu narkotika, nedostatak kontrole, alarme koji ne rade u jednom zatvorskom bloku i rupu u unutrašnjoj bezbjednosnoj ogradi.

Britanski ministar pravde je rekao da će istražiti te „veoma ozbiljne optužbe“.

Zatvorski zvaničnici su pronašli maske i oruđe za sječenje žice u zatvoru, ističe BBC. Vjeruje se da su se zatvorenici iskradali kako bi pokupili drogu ili druge nedozvoljene stvari koje su im bacali preko ograde.

Nelegalnih radnji je bilo i u zatvorskom bloku u kojem su zatvorenici spremni za premještanje u „otvorene zatvore“, koji nisu bili zaključani u ćelijama tokom noći.

BBC navodi da u jednom od najviše uznemirujućih detalja istrage snimak pokazuje zatvorskog zvaničnika kako leži na podu nakon što je slučajno udahnuo začin koji zatvorenici koriste kao jeftinu i jaču zamjenu za kanabis.

Prerušeni novinar je radio kao pritvorski zvaničnik.

Ljudi iz osoblja su mu rekli da misle da ne mogu da se suprotstave zatvorenicima, jer vjeruju da bi mnogo vremena trebalo da im stigne podrška u slučaju sukoba.

Tokom tajnog snimanja novinar je zabilježio i zatvorenike pod dejstvom narkotika, čuvare ostavljene da sami rukovode velikom grupom zatvorenika i scene kada zatvorenici prijete osoblju.

Zatvor Nortamberland pritvatizovan je 2014. godine, kada je vlada namjeravala da za 500 miliona funti smanji budžete zatvora. Vodi ga firma Sodekso.

Kako se navodi, Nortamberland je “zatvor za trening“, što znači da zatvorenicima nudi niz edukacionih i trening programa kako bi ih pripremio za puštanje na slobodu. Prerušeni novinar je zabilježio tako i trenutke u kojima zatvorenici boje Pepa Prase bojanku.

Portparol firme Sodekso je izjavio: „Ponosni smo na osoblje zatvora Nortamberland koje radi profesionalan posao u tako teškim uslovima. Bezbjednost naših zatvorenika i osoblja nam je prioritet, zbog čega smo pokrenuli niz istraga u dvije oblasti preko ugovorenih obaveza“.

Izvor: b92.net

Portal Analitika