Kultura

BAFTA: Pet maski za "La La Lend"

Na jučerašnjoj 70. dodjeli nagrada Britanske akademije za filmsku i TV umjetnost - BAFTA u Londonu, mjuzikl „La La Land“ Dejmijena Šazela osvojio je pet nagrada, dok su po dva odličja uzeli „Lav“ i „Mančester na moru“, prenosi Blic.
BAFTA: Pet maski za "La La Lend"
Portal AnalitikaIzvor

Romantični mjuzikl „La La Lend“ (La La Land) osvojio je BAFTA nagradu za najbolji film, režiju, glavnu glumicu (Ema Stoun), fotografiju i originalnu muziku.

- Kada je u svom najboljem izdanju, film otkriva da nas više toga vezuje nego što nas razdvaja - poručio je nagrađeni producent Džordan Horovic.

- Ovo mi je bilo jedno od najboljih iskustava u profesionalnom životu, prava radost. Ne znam da li shvatate da trenutno u ovoj zemlji, u SAD i u ostatku svijeta prolazimo kroz neka nezgodna, razdorna vremena i mislim da je važno da smo se okupili večeras da proslavimo pozitivnu stranu kreativnosti, koja može da prevaziđe granice i pomogne ljudima da se ne osjete toliko usamljeni - izjavila je Stoun tokom večeri koja nije obilovala političkim komentarima usmjerenim protiv Trampa, kao što je bilo uobičajeno na nekoliko prethodnih svečanosti ovog tipa.

Kejsi Aflek je, očekivano, najbolji glavni glumac.

- Razlog što glumim je zato što me je, kada sam bio klinac, mama vodila na sastanke djece alkoholičara koja su glumila ljude koji ih povrjeđuju. Bila je to terapija i gluma istovremeno i zato sam počeo time da se bavim profesionalno - ako ste se to ikada pitali - rekao je Aflek.

Vajola Dejvis je nagrađena za sporednu glumicu u „Ograde“ - i posvetila je svom ocu, domaru - pa sada izgleda da niko ne može da je zaustavi na putu ka Oskaru. S druge strane, odluka da nagradu za sporednog glumca dobije Dev Patel („Lav“) mnoge je iznenadila, budući da su američki mediji pisali kako je favorit bio Maheršala Ali.

- „Lav“ je film o ljubavi koja prevazilazi granice i rase - rekao Patel vidno uzbuđen, te zahvalio svom menadžeru i agenatu koji su imali „suludi zadatak da ovoj špageti sa mlitavom kosom i lenjim okom pronalazi uloge“.

Nagradu za adaptirani scenario osvojio je Luk Dejvis takođe za „Lava“, dok je „Mančester na moru“ (Manchester by the Sea) Keneta Lonergana nagrađen za originalni scenario, ispred blago favorizovane „Mjesečine“.

Najbolji britanski film je drama „Ja, Danijel Blejk“ Kena Louča. Reditelj koji ne zaobilazi teške teme i politiku u svojim filmovima, u ovom se bavi užasno nehumanim sistemom zdravstvene i socijalne zaštite u Velikoj Britaniji.

- Hvala Akademiji što je nagradila istinu o kojoj ovaj film govori, a što je na stotine hiljada ljudi u ovoj zemlji iskusilo na svojoj koži. Ova vlada tretira najranjivije ljude sa okorjelom, sramotnom brutalnošću. Ta brutalnost sada se proširila i na odluku da ne dozvolimo ulazak djece izbjeglica kojoj smo obećali pomoć. I to je sramota - poručio je Louč.

Nagradu za najbolji strani film dobio mađarski „Šaulov sin“ Lasla Nemeša, prošlogodišnji dobitnik Oskara koji je tek ove godine ušao u trku za nagradu BAFTA zbog kasnije bioskopske distribucije u Velikoj Britaniji. Iz istog razloga ove godine su bili nominovani i „Mustang“ iz Turske i „Dipan“ iz Francuske. Nemeš je pobijedio favorizovanog „Tonija Erdmana“ Marena Ade.

„Noćne zvijeri“ (Nocturnal Animals) Toma Forda su, uprkos devet nominacija, ostale bez nagrade, kao i „Mjesečina“ koja je bila nominovana u četiri kategorije.

Nagradu za životno djelo BAFTA Fellowship dobio je američki komičar Mel Bruks (90).

Preuzimajući nagradu od princa Vilijama, Bruks je prokomentarisao:

- Mislio sam da sam viši - a onda se izvinio Britancima na Američkoj revoluciji kojom su SAD stekle nezavisnost od Velike Britanije riječima: „Bili smo mladi“.

- A sada ozbiljno, narode, biti Amerikanac ovde je vrlo dirljivo, naročito jer je ova nagrada dodeljivana Hičkoku i Olivijeu, Presburgeru i Pauelu. Ovo je jedinstvena i ugledna nagrada, jedna od onih koju nećete naći na „e-Bay“ - dodao je Bruks.

On je otkrio i kako je na putu ka aerodromu zaboravio da ponese pasoš, „jer ne vidi Britaniju kao stranu zemlju“, već kao „veliki Bruklin samo sa malo boljim akcentom“.

70. BAFTA nagrade:

Film - La La Land

Režija - Dejmijen Šazel

Britanski film - Ja, Danijel Blejk (I, Daniel Blake)

Glavna glumica - Ema Stoun (La La Land)

Glavni glumac - Kejsi Aflek (Mančester na moru)

Sporedna glumica - Vajola Dejvis (Ograde)

Sporedni glumac - Dev Patel (Lav)

Zvijezda u usponu - Tom Holand

Originalni scenario - Mančester na moru (Manchester by the Sea)

Adaptirani scenario - Lav (Lion)

Montaža - Greben spasa (Hacksaw Ridge)

Fotografija - La La Land

Dokumentarni film - 13th

Strani film - Šaulov sin (Saul fia), Mađarska

Animirani film - Kubo and The Two Strings

Originalna muzika - La La Land

Šminka & frizura - Florens Fostre Dženkins (Florence Foster Jenkins)

Kostim - Džeki (Jackie)

Scenografija - Fantastične zvjeri i gdje ih naći (Fantastic Beasts and Where to Find Them)

Vizuelni efekti - Knjiga o džungli (The Jungle Book)

Zvuk - Dolazak (Arrival)

Izvanredan britanski debi (scenarista, reditelj ili producent) - Under the Shadow

Britanski kratkometražni animirani - A Love Story

Britanski kratkometražni igrani - Home

Izvanredan doprinos - Curzon Cinemas

Izvor i foto: Blic/Andy Rain / EPA

Portal Analitika