Muzika

Adel nadmašila Bijonse na dodjeli 59. Gremi nagrada

Britanska pop zvijezda Adel osvojila je pet američkih muzičkih nagrada Gremi (Grammy), uključujući najzančajnije kategorije za pjesmu i album godine, na sinoć održanoj 59. ceremoniji dodjele u Los Anđelesu koja je bila u znaku aktuelnih političkih dešavanja u SAD i „okršaja diva“ - Adel i Bijonse.
Adel nadmašila Bijonse na dodjeli 59. Gremi nagrada
Portal AnalitikaIzvor

Adel je dobila nagrade za najbolji album - „25“, najbolju numeru i muzički zapis za singl „Hello“, koji je doživio planetarni uspeh. Ona se u svim kategorijama nadmetala sa Bijonse i ostvarila bolji rezultat. U jednom trenutku djelovalo je kao da je i Britanki neprijatno ovakvim razvojem događaja, pa je prvo kroz suze rekla da ne može da prihvati nagradu za album godine, a onda je ipak uzela.

- Moj album godine je bio „Lemonade“, tako da je dio mene kao fana Bijonse, umro - rekla je Adel i poručila koleginici da je „svi umjetnici obožavaju“.

Bijonse je bila nominovana u devet kategorija, a dobila je još nagrade za najbolji savremeni album („Lemonade“) i najbolji video spot („Formation“).

Ona do sada ima 20 osvojenih Gremija.

Bijonse je izvela spektakularan miks svojih pjesama - multimedijalni omaž materinstvu, pojavivši se kao boginja plodnosti.

1302bijon

Kultni britanski muzičar Dejvid Bouvi koji je preminuo prošle godine, posthumno je osvojio četiri Gremija za posljednji album „Black Star“. On je dobio nagrade za najbolje rok izvođenje, album alternativne muzike, najbolju rok numeru i nagradu za dizajn zvuka.

Ceremonija dodjele protekla je i u znaku kritika na račun politike američkog predsednika Donalda Trampa, koji je posebno bio na meti tamnoputih rep muzičara koji su osudili njegovu emigracionu politiku.

Na ceremoniji je odata počat i Prinsu i Džordžu Majklu, muzičarima koji su takođe preminuli prošle godine.

Nagrada Gremi, ustanovljena 1959, je godišnja nagrada za izuzetne doprinose u muzici i diskografiji, koju dodjeljuje američka Akademija za diskografsku umjetnost i nauku - NARAS.

Izvor i foto: Blic/Mike Nelson/EPA

Portal Analitika